Pompa sektörünün lideri KSB'nin Genel Müdürü Sinan Özgür ile yapılan Söyleşiyi yayınlıyoruz.
·KSB Pompa’nın üretim süreci ve ürün grupları hakkında bilgi verebilir misiniz?
1871 yılında Almanya’da kurulan KSB A.G, bugün 130 ülkede, 15.700 çalışanıyla dünyanın pompa, vana ve sistemleri konusunda lider markalarından biridir.
Yenilikçi ürünlerimiz ve Ar-Ge yatırımlarımızla sürekli kendimizi geliştirerek, her zaman için ileri müşteri memnuniyetini hedeflemekteyiz.
Ürünlerimiz, ISO, Gost, TSE ve dünyanın farklı ülkelerinde istenen pek çok kalite belgesine sahiptir. Pompa, vana, yangın söndürme ve hidrofor sistemlerimiz ile enerji, endüstri, bina hizmetleri, otomasyon, su ve atık su, madencilik ve petrokimya sektörleri gibi geniş bir alanda hizmet vermekteyiz.
1964 yılında mümessillik olarak girdiği Türkiye pazarında daha sonra üretim tesislerini de devreye sokarak 1987 yılında anonim şirket haline dönüştü. KSB A.G firmasının Türkiye uzantısı olan ve % 100 Türkiye mevzuatına tabi bir anonim şirket olan KSB Pompa Armatür San. ve Tic. A.Ş firmasının, 31 Aralık 2011 tarihli bilançosuna göre toplam öz sermayesi 18 milyon TL’dir.
Günümüzde, ileri teknoloji ile donatılmış fabrikamız ve Türkiye genelinde 130 çalışanımızla faaliyet göstermekteyiz.
·Bir binada en çok enerji sarfiyatı sağlayan sistemin pompalar olduğunu biliyoruz. Bu noktada KSB olarak Ar-Ge çalışmalarına ne kadar bir bütçe ayırıyorsunuz? Yeni ürün ve/veya ürünleriniz varsa hakkında bilgi verebilir misiniz?
Dört ana konuda Ar-Ge faaliyetlerimizi sürdürüyoruz; otomasyon, hidrolik, malzeme teknolojisi ve enerji verimliliği. İnovasyon, günümüzün en önemli konularından birisidir çünkü hem karımızı, hem siparişlerimizi, hem müşteri portföyümüzü, hem de ürün yelpazemizi geliştirmektedir.
2012 yılı itibarıyla mevcut imalat ve montaj yapımızda kapasite olarak daha iyi duruma gelebilmek için yeni alan gereksinimiz ortaya çıktı ve bunun için fabrika sahamız içinde yaklaşık 2000 m²’ye oturan yeni bir bina planladık.
Bu binada, yeni test standı, modern montaj istasyonları, otomasyon bölümü, hidrofor bölümü , boyahane ve paketleme bölümlerinin olması planlanmaktadır. Böylelikle 2018’de planlanan 5000 adet/yıl lık yerli pompa imalatımızı gerçekleştirebileceğiz.
Binada 4 adet 5 ton’luk, 2 adet 10 ton’luk gezer köprülü vinç sayesinde bölümler daha rahat, güvenli ve ergonomik işlerini kolaylıkla yürütebilecekler. Yaklaşık 280m² lik kısım da yeni ofislerimizden oluşacak.
·Ürünlerinizde ön plana çıkan özellikleri hakkında bilgi verebilir misiniz? Bunların size sağladığı rekabet avantajları nelerdir?
Bu sene piyasaya çıkan en son ürünümüz; standartlaştırılmış yeni kimyasal pompa olan MegaCPK, uluslararası alanda başarılı olmuş CPK, CPKN ve Megachem serisi pompalarımızın daha geliştirilmiş bir halidir.
Gerçekten yenilikçi olan bu ürünün, birinci sınıf kalitede farklı özellikler sunması, bu pompayı ayrıcalıklı hale getirmekte.
Maksimum işletim güvenilirliği,
Optimum enerji verimliliği,
Gelişmiş hidrolik sistemlerdeki üstün verimlilik,
Rakipsiz fiyatlar / performans oranı.
Kolay ulaşılabilirlik müşterilerimizin sahip olduğu avantajlar arasında sayabileceğimiz belli başlı özelliklerdir. MegaCPK, kimya ve petrokimya sanayi ve başka birçok uygulama alanı için geliştirilmiş, özellikle güçlü, standart bir pompadır. Hidrolik bileşenlerinin optimize edildiği tasarımı, enerji verimliliğinde yeni standartları da beraberinde getirmektedir.
MegaCPK operatörleri aynı zamanda, bir diğer ürünümüz olan PumpDrive’ı da kullanabilirler. Bu değişken hız sistemleri enerji ihtiyacını %60’a varan oranda azaltır ve ayrıca enerji verimliliği değil; az aşınmayla sorunsuz bir işletim de sağlar. Pompa işletiminde tam şeffaflık için pompa, PumpMeter’la çalışmaya da uygundur. Bu sistem MegaCPK’nın ne kadar verimli çalıştığını ve nasıl daha fazla enerji tasarrufu sağlayabileceğimizi göstermektedir.
·Yerli bir üretici olmanın avantajlarını sıralar mısınız?
Yerli üretim elbetteki ülkemiz için katma değer yaratmakta, istihdam sağlamakta ve teknoloji getirmektedir. Biz de yerli üretim ile ihracat avantajına sahip olduğumuz için gelirlerimizi arttırıp, yatırımlarımızı daha kolay yönetebilmekteyiz.
Ayrıca 2011 yılı KSB için tam anlamıyla bir eğitim yılı olmuştur. Tamamı ücretsiz olarak düzenlenen bu eğitimlerde amacımız; daha geniş bir kitleye ulaşabilmek, müşterilerimizle aynı dili konuşmak ve bilgi paylaşımını sağlamak olmuştur.
Ayrıca KSB ofislerindeki eğitimlerimize katılamayanlar için, müşterilerimizin kendi yerlerinde, değişik illerdeki üniversite ve meslek odalarında da eğitimler düzenlenmiştir. Ofislerimizde yapılan eğitim sayısı 89 ve bu eğitimlere gelen katılımcı sayısı 709 olarak belirlenmiştir.
Türkiye genelinde 10 farklı üniversitede, genellikle makina mühendisliği öğrencilerine yönelik bu eğitimlerle yaklaşık 350 öğrenciye ulaşılmıştır. Meslek odalarında düzenlenen eğitimler ile birlikte bu sayı 148 adet olup; toplam 2.207 kişiye ulaşılmıştır.
Her hafta düzenlediğimiz bu eğitimler, müşterilerimize geniş çaplı hizmet verebilmek amacıyla İstanbul, Ankara ve İzmir şehirlerindeki ofislerinde yapılmıştır. Bu eğitimlerimizde çoğunlukla temel pompa bilgisi ve enerji verimliliği konuları işlenmiş, ayrıca yangın pompası ve frekans invertörlü pompa konularına değinilmiştir.
Bunlar arasında en çok ilgi çeken eğitimimiz enerji verimliliği olmuştur. Bu eğitimler sonucunda çeşitli anketler düzenledik. Bu anketlerin amacı, eğitim kalitemizi mümkün olan en üst seviyeye ulaştırmak ve bu eğitimlerden çıkacak sonuçlara göre yeni eğitim programlarının planlanmasını hedeflemek olmuştur. Elde ettiğimiz bu sonuçlar bize, 2012 yılında da gerçekleştirmeyi planladığımız yeni eğitim çalışmaları için yön gösterip, cesaret vermektedir.
KSB’nin yetkili servis hizmet ağı 2012 yılından itibaren yeni yapılanmasıyla daha da gelişme göstermektedir. Amaç , yetkili servis yetkinliğinin arttırılması olmuştur. 7/24 servis anlayışını benimsemiş olan KSB servis ağı, otomasyon ve vana eğitimlerinin yanı sıra; yüksek basınç pompaları için sertifika alınması konusuna özel önem vermektedir.
Tekirdağ, İstanbul, Bursa, Ankara, Adana, Gaziantep, Konya, İzmir ve Antalya olmak üzere Türkiye’nin birçok yerinde faaliyet gösteren KSB’nin yetkili servis ağı her geçen gün daha da gelişmektedir.
·Sektöre dair 2012 öngörülerinizi aktarır mısınız?
2012 yılı Avrupadaki kriz, Suriye ve İran’da yaşanan olumsuz gelişmelerden dolayı negatif algılanmakta ve firmaların yatırım hevesini azaltıp, harcamalarını kısmalarına neden olmaktadır. KSB Türkiye olarak biz ise; riski doğru yöneterek yatırımlarımıza devam ediyoruz. Öngörümüz yatırımları şu an biraz yavaşlasa dahi, yılın ikinci yarısında yeniden hızlanacağı yönündedir.
Türkiye pompa ve vana sektörü çok hızlı bir şekilde gelişiyor, büyüyor. Pek çok yüksek teknoloji ürünü, yüksek verimli yeni nesil pompa ve vana ilk önce Türkiye pazarına ulaşıyor. Üstün bilgi birikimine sahip, araştırmacı ve uygulamacı Türk proje ve taahhüt firmalarının payının bu duruma çok büyük etkisinin olduğuna inanıyorum.
Bu sene için yapılan yeni yatırımlarımızın başında, KSB’nin şubat ayında Danimarka menşeli pompa üreticisi Smedegaard’ın %80 hisselerini devralması olmuştur.
Bu devralma işlemiyle KSB, mevcut ürün portföyüne Smedegaard sirkülasyon pompalarını da eklemiştir. Şirketin Danimarka ve İsviçre’de üretilen pompaları KSB’nin daha çok bina servisleri tekliflerine yönelik olacaktır. Ayrıca bu devralmayla birlikte KSB, artan enerji verimliliği taleplerini karşılayabilecek teknolojiye ve cazip fiyatlara da erişmiştir.
KSB’nin satış organizayonu aracılığıyla dağıtılan bu ürünlerin, günümüzde geniş bir müşteri kitlesine ulaşmasını hedeflemekteyiz.
·KSB’nin uzun vadeli hedefleri arasında neler yer alıyor?
KSB, sürekli en iyi ürünleri üretmek ve dünya çapındaki istikrarlı büyümesine devam etmek hedefindedir. Bu büyümede özellikle Türkiye gibi gelişen ekonomilerin söz konusu olduğu ve BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) denilen nüfusun çok yoğun olan bu ülkelere yoğunlaşacaktır.
Enerji, Su ve Endüstri Proses pazarlarında dünya liderliğini devam ettirmek de KSB’nin hedeflerindendir.
Vana Pazarındaki yatırım ve satın almalarla KSB Dünya cirosunu 400 milyon €’ya çıkarmıştır. Vana sektöründe de büyümemiz devam edecektir.
·Son olarak eklemek istedikleriniz?
Enerji verimliliğinin basında ön sıralarda yer aldığı bu günlerde bu konuyla ilgili en ileri teknolojileri ülkemize getirmek de bizim görevimizdir.
Yenilikçi bir pompa , vana ve hidrofor sistemleri üreticisi olarak enerji verimliliğinin herkesin sorumluluğu olduğunu düşünmekteyiz. ‘Fluid Future’ adını verdiği kapsamlı bir konsept geliştirdik.
Enerji verimliliği aslında tam güç sağlanırken elde edilen enerji tasarrufudur. Öncelikli olarak endüstriyel pompa sistemlerinin, enerji tasarrufu için yüksek bir potansiyele sahip olması gerekmektedir. Enerji tasarrufu maliyetlerine yönelik en önemli adım; hidrolik sistemlerdir. Daha sonra çark tıraşlama gelir ki; çark ayarlaması, %20’lere varan enerji tasarrufu sağlamaktadır.
KSB’de standart olan EFF1 motorların kullanılması, %3,5 oranında verim kazandırır. Hız kontrolü de önemli adımlardan biridir. Motor hız kontrolünün ayarlanması %60’a varan bir tasarruf elde edilmesini sağlar.
Bir sistemde önemli maliyet faktörleri sadece bakım ve onarım masrafları değil; aynı zamanda enerji maliyetleridir.
Sistem Verimliliği Servisimiz, pompanızın ömrünü uzatmanın yanında daha fazla enerji verimliliği elde etmenizi sağlar. Büyük bir sistem için pompa, karışık bir aksamdır. Enerji verimliliğindeki iyileştirmeler birçok küçük detaydan oluşur, ancak odaklanma tüm sistem üzerinde olmalıdır.
Sistem Verimliliği Servislerine baktığımızda;
-Enerji verimliliği analizi
-Hasar / hata analizi
-Eylem planını da içeren belgeler
-Pompa ve sistem üzerinde teknik ölçüm uygulamaları gerçekleştirdiğini görürüz.
Sistem analizi potansiyel enerji tasarrufunu tanımlamanıza yardımcı olarak, enerji masraflarınızın önemli ölçüde düşmesini sağlar. Bu yolla enerji verimliliği artar ve pompanız daha uzun süreler çalışır.
www.ksb.com.tr