Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Seçilmiş Başkanı, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaşması planlanan yeni doğalgaz hattının ülkemizi “enerji merkezi” haline getireceğini ifade ederek, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Güney Akım’ı iptal edip yeni doğalgaz dağıtım hattının ülkemiz üzerinden geçmesine dair hedeflerin ardından Türkiye, enerjinin kalbinin attığı yer olma yolunda öne çıkıyor” dedi.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ve Enerji Uzmanları Derneği tarafından, "Enerji Piyasaları Zirvesi" kapsamında düzenlenen “Dünyada Enerji Alanındaki Yeni Gelişmeler Çerçevesinde Düzenleyici Otoritenin Rolü” paneline katılan Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Türkiye’nin enerji merkezi olma hedefini değerlendirdi.
Özellikle Rusya’nın Güney Akım Projesi’ni iptal etmesinin ardından yerine Türk Akımı’nın önerildiğini anımsatan Kumbaroğlu, ülkemizden geçecek yeni boru hattıyla maliyetlerin de aşağıya düşeceğini vurguladı.
- “Türkiye’nin siyasi ve soydaş birliği gündeme gelecek”
Kumbaroğlu, doğalgaz ticareti alanında dengelerin artık değiştiğini ve ibrenin Türkiye’yi gösterdiğini vurgulayarak, şunları söyledi:
“Avrupa’daki ‘hub’ dediğimiz enerji terminalleri şuan Ukrayna tarafından besleniyor. Ancak önümüzdeki dönemde Ukrayna iptal olacak. Türkiye ise bu noktada öne çıkarak fiziki gaz ticareti yapan terminale sahip ülke konumuna gelecek. Avrupa Birliği ülkelerine Ukrayna üzerinden yapılan doğalgaz sevkiyatı sözleşme süresi dolunca, Türkiye, TANAP, Hazar ve Irak’tan gelen gazlar sayesinde gerçek bir terminal olacak. Bu sayede Türkiye uluslararası piyasalarda önemli rol oynayabilecek. Ayrıca Türkiye aktif şekilde rol oynarsa Kosova üzerinden de geçmesini sağlayabilir. Çünkü hub Yunanistan’dan geçerek Makendonya’ya ulaşıyor. Türk Akım ile Kosova’nın doğalgaz ticaretine katılımı sayesinde Balkanlar’da Türkiye’nin siyasi ve soydaş birliği de gündeme gelecek.”