Ankara,Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Binasının BKT (Beton Isısı Kontrolü) sistemi Türkiye’de ilk defa ve yalnızca REHAU tarafından uygulanmaktadır.
UNDP’nin (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı) “Binalarda Enerji Verimliliğinin Artırılması Projesi” kapsamında Ankara Sincan İlçesinde yapımına devam edilen Sincan – Etimesgut Ankara Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü binası, ihaleyi alan Tunçay İnşaat Sanayi Turizm İşletmeleri A.Ş. tarafından yapımına devam edilmektedir.
Binada Türkiye’de ilk defa uygulanan BKT sistemi (Beton Isısı Kontrolü, Beton Kern Temperierung) ile beraber, toprak kaynaklı ısı pompası destekli çalışacak olan sistem hem soğutma hem de ısıtma sistemine destek verecek şekilde tasarlanmıştır.
Kat betonu içine yerleştirilen REHAU 20x2,0 mm Rautherm S borular sayesinde bina kütlesinin ısıl olarak aktivasyonu sağlanarak, ana ısıtma ve soğutma sistemlerinin çok daha düşük maliyet ile çalışmasına olanak tanıyor.
Yerden ısıtma sisteminden farklı olarak, BKT (beton ısısı kontrolü), sadece, yapı inşaat halindeyken yerleştirilebiliyor. Yani, BKT sistemi inşaası bitmiş binaya uygulanamıyor. En önemli özelliği ise ilk yatırım maliyetinin görece düşük olması ile işletme maliyetinde büyük tasarruf sağlamasıdır.
Ayrıca geleceğe yönelik olan, toprak kaynaklı ısı pompası ya da güneş enerjisi gibi alternatif enerjilerle kombine edilebilen bir çözüm sunmaktadır.
Günümüz inşaat tekniği ile inşa edilen yapılarda, BKT ( Beton Isısı Kontrolü ) ile kalın duvarlı eski tip binalardaki ısıl etkiyi yakalamak mümkün oluyor. Bunun için beton yapı bileşenleri içerisine inşaat esnasında uygulanan borulardan, kış aylarında normal bir ısıtma sistemine nazaran daha düşük sıcaklıkta yaz aylarında ise normal soğutma sistemlerine nazaran daha yüksek sıcaklıkta akışkan geçirerek bu etki sağlanabilmektedir.
Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Binası’nda 2.300 m2 lik alanda uygulanan BKT sisteminde Oksijen bariyerli, peroksit çapraz bağlı, polietilen, RAU-PE-Xa dan mamul RAUTHERM S borusu 20x2,0 mm çapta kullanılmıştır.
Sistemin ana dağıtım kolektörleri için 1’’ çapında paslanmaz çelikten mamül gidiş barında reglaj ayarlı debi göstergeli ısıtma/soğutma kolektörleri kullanılmıştır.
Beton içerisinde kalacak bağlantıların kullanılmasının gerektiği durumlarda ise ek bir takım çantasına gerek kalmadan REHAU patentli %100 sızdırmazlık garantili geçme manşon bağlantısı tekniği uygulanmıştır.
Mimari Proje: Atelier Ten, Willen Associates Architekten WAA,
Mekanik Proje: Bahri Türkmen Mühendislik,
Danışmanlık: Ekodenge tarafından projelendirilmiştir.
Uygulayıcı : Ahmet Emin Yüksel Mühendislik ( REHAU ){jcomments on}