TÜGİAD Ankara Şubesi Başkanı Türker Naslı, inşaat sektörü ve gayrimenkul piyasasının en canlı olduğu İstanbul’un ardından ikinci büyük il olan Ankara’da kişi başına düşen inşaat harcamasının dünya ortalamasına yaklaştığına işaret etti. Ankara’nın, son yıllarda sayıları hızla artan ve A+ inşaat kalitesinde marka projelerin ağırlıkta olduğu inşaat yatırımları ile ciddi bir kalkınma sürecinde bulunduğuna dikkat çeken Naslı, Başkent’in 5,2 milyonluk nüfusu ile oluşturduğu talebin sektöre ciddi bir gelişim alanı sağladığını vurguladı.
Naslı, sanayi, eğitim, sağlık turizmi gibi alanlarda güçlü bir potansiyele sahip Ankara’nın, yapımı süren yüksek hızlı tren (YHT) ve otoyol ağları ile oluşacak yeni ulaşım ağında da ana kavşak olacağına dikkat çekti. Başkent’ten önemli dış merkezlere direkt uçuşlarla havayolu ulaşım kapasitesinin de hızla artacağını belirten Naslı, bu gelişmelerle, önümüzdeki yıllarda küresel çapta bir metropol haline gelecek Ankara’da inşaata yatırımı çok daha cazip hale getireceğini anlattı.
Artan yabancı ilgisi…
Naslı, Türkiye’de gayrimenkul yatırımcısının gözdesi olan İstanbul’un, önemli oranda doygunluk noktasına ulaştığı ve yerli ve yabancı yatırımcıların giderek Ankara’ya yönelmeye başladığına işaret etti. Bu yılın ilk beş ayında Ankara’nın toplam konut satışlarında İstanbul’un ardından ikinci sırada yer aldığını belirten Naslı, yabancıya satışların en fazla arttığı illerin başında da Ankara’nın geldiğine dikkat çekti. Naslı, yabancıya konut satışlarında beş ayda İstanbul’da sadece yüzde 2,9, ülke genelinde de yüzde 19 artış yaşanırken, Ankara’da kaydedilen artışın yüzde 52 olduğuna işaret etti. Ankara’nın gayrimenkul yatırımcısı açısından oldukça kârlı ve bakir bir alan olduğunu belirten Naslı, Körfez ülkeleri başta yabancı gayrimenkul fonlarının yatırım planları kapsamında artık Ankara’yı daha fazla değerlendirmeye aldığını bildirdi. İstanbul’un aksine yüksek deprem riski bulunmayışı, şehir içi ulaşımın rahat oluşu, trafik sorunu yaşanmaması gibi faktörleri de Ankara için avantajlar olarak sıralayan Naslı, çevre ülkelerden gelen yatırımcıların son dönemde Ankara’da yoğunlaşan fizibilite çalışmalarına dikkat çekti.
Asıl sıçrama önümüzdeki yıllarda…
Naslı, yabancı yatırımcı ilgisindeki artışın da etkisiyle hızlanacak inşaat yatırımlarının önümüzdeki dönemde sektörde bir sıçramaya yol açacağını, bunun da Ankara ekonomisindeki gelişmeye ivme kazandıracağını belirterek, şunları söyledi:
“Türkiye’nin en büyük nüfuslu ikinci ili Ankara, kamu ve özel sektör yatırımları ile hızlı bir büyüme içinde. Hızlı göç alan Ankara’da sürekli yeni gelişim alanlarına ihtiyaç doğuyor. Bunun da etkisiyle son yıllarda büyük bir inşaat hamlesi yaşanıyor. Yerleşim hızla merkezden dışa kayarken, birbirinden cazip ve markalı projeler hayata geçiriliyor. Çok sayıda konutun inşa edildiği Ankara’da gayrimenkul piyasası hızla gelişirken, yabancı ilgisi de giderek artıyor. Ankara, inşaat sektöründe şu an İstanbul’la yarışıyor. Ancak 2023’e kadar tamamlanacak ulaşım alt yapısı ile Ankara, sadece yurt içinde değil bölgedeki tüm ulaşım ağlarının kavşağında bir dünya kenti, büyük bir metropol haline geliyor ve bu trend, inşaatta Ankara’ya asıl sıçramayı önümüzdeki yıllarda yaptıracak.”{jcomments on}