Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, 17 Ağustos Marmara Depreminin 12. yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
"1950’li yıllardan sonra göçler sebebiyle hızlı nüfus artışına maruz kalan kentlerimiz plansız ve kontrolsüz yapılaşmalarla karşı karşıya kalmıştır. 12 yıl önce bugün 17 Ağustos’ta meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki Marmara Depremi ile Cumhuriyet tarihinin en büyük kayıpları yaşanmıştır. Bu acı tecrübe, ülkemizde güvenli ve sürdürülebilir kentsel gelişme için, afet sonrası uygulamalar yerine, afet öncesi hazırlıklara yoğunlaşarak afet tehlike ve risklerini giderme/azaltma amaçlı yaklaşımların gereğini ortaya koymuştur.
Bilimsel araştırmaların ve yaşanmış gerçeklerin ortaya koyduğu veriler, zarar azaltmaya yönelik olarak yapılacak bir birim harcamanın, afet zararında en az yedi birimlik bir azalmaya yol açtığını ortaya koymaktadır. Bundan böyle yapılacak çalışmalar yara sarma anlayışı yerine zarar azaltmaya yönelik olacaktır.
Deprem açısından hassas bir coğrafyada bulunan ülkemizde nüfusumuzun yüzde 70'i birinci ve ikinci dereceli deprem bölgelerinde yaşamaktadır. Depremden kaçma gibi bir seçeneğimiz bulunmamaktadır. Yerleşim alanlarının, var olan tehlike ve risklerden etkilenmeyecek ya da en az etkilenecek şekilde planlanmasını yapmak ve vatandaşlarımızı can ve mal kayıplarını en aza indirecek sağlıklı konutlara kavuşturmak mecburiyetindeyiz.
Deprem riskinin azaltılmasına ilişkin süreçlerin ilk aşaması olarak tehlike ve risklerin belirlenerek risk yönetimi veya sakınım planlarının hazırlanması önem arz etmektedir. Bu planların yapılması için esas, ilke ve standartlar belirlenerek süratle yapımına geçilmesi sağlanacaktır.
Bu doğrultuda öncelikle yapılması gereken işlerden biri de afetlerle ilgili mevzuatın risk yönetimi çerçevesinde yeniden ele alınmasıdır. Bu nedenle Bakanlığımızın yeni yapılanma sürecinde, afete duyarlı ve güvenli kentleşmenin geliştirilmesini temin etmek amacıyla Risk Yönetimi ve Sakınım Planlarının yapılması ve onaylanmasına ilişkin çalışmalara öncelik verilmiştir.
Mekânsal planlama sisteminin yeniden yapılandırılması, yerleşmelerin mekân ve yaşam kalitesinin artırılması ve yerleşmelerin ekonomik ve toplumsal yapılarının güçlendirilmesini amaçlayan ve Bakanlığımız bünyesinde hazırlanarak uygulamaya konulan Bütünleşik Kentsel Gelişme Stratejisi Belgesi ve Eylem Planında (KENTGES) da afet yönetim sisteminin bütüncül ve etkin bir hale getirilmesi, afet tehlikeleri ve risklerinin tespit edilerek risk azaltmaya yönelik süreçlerin etkinleştirilmesi ile şehircilik ve planlama mevzuatının afet ve yerleşme risklerinin azaltılmasını sağlamak üzere, tehlike ve risk analizi ile sakınım planlamasını kapsayacak şekilde düzenlenerek afetlere etkin müdahale sağlanması yönünde stratejiler ve eylemler belirlenmiştir. Konuyla ilgili ve sorumlu kuruluşlar, Bakanlığımız koordinasyonunda söz konusu strateji ve eylemlerin hayata geçirilmesi yönünde çalışmalar yapmakta böylece planlı, sağlıklı ve güvenli yaşam alanları oluşturulması hedeflenmektedir.
Deprem güvenli yapı için projelendirme kadar binaların yapım aşamasındaki denetimi, önemi göz ardı edilemez bir gerçektir. Yapı Denetim Kanununun uygulanması, denetim sistemin iyileştirilmesi ve doğru çalışması için gerekli çalışmalar iyileştirilerek sürdürülecek, yapı stokunun kütlesel bazda hızla yenilenebilmesi için depreme dayanıklı, ancak ekonomik bir biçimde inşa edilebilecek olan standart yapı projeleri teşvik edilecek ve desteklenecektir.
Bakanlığımız görev ve çalışmaları kapsamına depreme karşı dayanıksız ve imar mevzuatına aykırı yapıların bulunduğu alanlarda sağlıklı, yaşanabilir ve sürdürülebilir mekânlara ulaşma amacıyla dönüşüm projelerini ve uygulamalarını da ekleyerek afete duyarlı yerleşimler oluşmasına katkı sağlamayı amaçlamıştır.1999 yılında yaşanan acı kayıpların yaşanmaması için ülkemiz genelinde risk yönetimi ve sakınım planlarının bir an önce tamamlanmasını sağlayarak afet öncesinde afet tehlike ve risklerini azaltma konusunda ki çalışmalarımız kararlılıkla sürdürülecektir.
17 Ağustos Marmara Depreminde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı bir kere daha rahmetle anıyoruz. Yaşanan büyük acı ve tecrübe bundan sonra ülkemizde güvenli ve sürdürülebilir kentsel gelişme, afet öncesi hazırlıklar, afet tehlike ve risklerini giderme amaçlı yaklaşımlarda bize mutlaka yol gösterici olacaktır."
http://www.cevresehircilik.gov.tr/turkce/sayfa.php?Sayfa=bakanlikbasin&ID=645