ITE Turkey bünyesinde yer alan E Uluslararası Fuarcılık (EUF) tarafından bu yıl ilki düzenlenecek olan, IWE Istanbul Water Expo – Su ve Atıksu Arıtma Teknolojileri Fuarı ve Konferansı, su ve atıksu teknolojileri sektörünün ilk ve tek ihtisas fuarı olarak 3 – 5 Eylül 2015 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşecek.
Su kaynaklarının sürdürülebilir bir şekilde kullanılması, su tasarrufunun sağlanması, atıksuların arıtımı ve geri dönüşümü ile ilgili son teknoloji ve gelişmeleri, yurtiçi ve yurtdışından temsilcileri bir araya getirecek olan fuar, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi, İller Bankası, Türkiye Belediyeler Birliği ve İzmir Ticaret Odası tarafından destekleniyor.
IWE Fuar Direktörü Tülin Bozkurt Bulut: “Türkiye’de lider sektörlerde lider fuarlar düzenleyen ITE Turkey’in, ITE Group’dan aldığı global iş ağı desteğiyle düzenleyeceğimiz fuar, sektörün gelişmesine, globalleşmesine ve su kaynakları kısıtlı olan ülkemizde “su” konusunda bilinç düzeyinin arttırılmasına katkı sağlayacak” dedi. Tülin Bozkurt Bulut, fuarın Türkiye’nin yanı sıra yurtdışında da büyük bir talep gördüğünü ve Almanya, Danimarka, Finlandiya, Macaristan, Çin, Kore, Tayvan, Hindistan, Rusya, Portekiz ve Malezya gibi dünyanın farklı coğrafi bölgelerine mensup ülkelerin katılımcıların arasında yer aldığını ekledi.
Fuar kapsamında, İstanbul Teknik Üniversitesi Ulusal Membran Teknolojileri Araştırma Merkezi (İTÜ MEM-TEK) iş birliğiyle düzenlenecek olan konferansta kamu ve özel sektörden temsilcileri yer alacak. “Su ve atıksu yönetimi ve geleceği”, “kaynakların sürdürülebilir kullanılması”, “örnek teşkil etmesi ve bir vizyon verebilmesi için şuana kadar yapılmış iyi uygulama örnekleri”, “membran teknolojileri”, “atıksuların geri dönüşümü” konuları işlenecek.
Dünya Su Pazarı 600 milyar dolara ulaştı.
Su ve atıksu sektörünün küresel krize rağmen yılda ortalama %5 büyümeye devam ettiği ve 2014 yılında 600 milyar dolarlık hacme ulaştığı belirtiliyor. Bu pazarda Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkeler mega altyapı projeleri ile ön plana çıkıyor.
2023 yılına kadar 50 milyar dolarlık yatırım ihtiyacı
Türkiye, AB raporlarına göre su ve atıksu çözümleri için dünyanın en büyük pazarlarından birisi konumuna geldi. AB Entegre Çevre Uyum Stratejisine göre, 2023 yılına kadar Türkiye'nin çevre yatırımlarının 80 milyar dolar’ı aşması ve su ve atıksu endüstrisindeki yeni ve rehabilitasyon projeleri için 50 milyar dolarlık yatırım yapılması planlanıyor.
Dünyanın önde gelen araştırma ve danışmanlık kuruluşlarından Frost & Sullivan’ın araştırmasına göre de, Türkiye’nin su ve atıksu piyasası ciddi bir büyümenin eşiğinde bulunuyor. Araştırmada Türkiye için tahminleri şu şekilde sıralanılıyor:
- Akıllı altyapı yatırımları, su tasarruf ve geri kazanım teknolojileri ve sürdürülebilir entegre çözümler yaygınlaşacak.
- Atıksu arıtma sektörü kentsel ve endüstriyel sektörlerde en yüksek büyüme potansiyelini gösterecek.
- Gelişmiş atıksu teknolojileri, özellikle hassas su rezervleri taşıyan yerlerde daha yüksek düzeyde büyüyecek.
- Artan sanayileşme ve kentsel hizmetler, filitrasyon ve dezenfeksiyon gibi gelişmiş teknolojilerin büyümesini artıracak, çamur arıtma teknolojileri büyük önem kazanacak.
- Deniz suyundan içme suyu elde edilmesine dair yapılacak yatırımlarla kentsel su gereksinimleri için önemli bir alternatif haline gelecek.
IWE Istanbul Water Expo – Su ve Atıksu Arıtma Teknolojileri Fuarı ve Konferansı; su ve atıksu arıtma firmalarını, sistem, teknoloji, ekipman ve servis sağlayıcılarını, ilgili kamu kurumları, çeşitli imalat sanayiden yetkilileri, mühendislik, inşaat firmaları ve turizm işletmeleri ile bir araya getirecek.