Adell Armatür su ve su kültürüyle ilgili sosyal sorumluluk projeleri sayesinde İstanbul’da düzenlenecek Uluslararası Su Birliği Eski Medeniyetlerde Su ve Atıksu Teknolojileri Konferansı Organizasyon Komitesine seçildi. Adell Armatür bunun yanısıra hem Konferans’da bir sergi açacak hem de Adell Armatür Abı Hayat Koleksiyonu Koordinatörü Dr. Ercan topçu ve ekibi tarafından 3 adet bildiri sunulacak.
Dünya Su Günü’nde dünyanın dört bir yanından gelen yüzlerce bilim insanı, akademisyen ve uzman İstanbul’da buluşuyor. Kültür başkenti İstanbul’un sahip olduğu eşsiz su medeniyeti, 22-24 Mart 2012 tarihlerinde Haliç Kongre Merkezinde yapılacak
Uluslararası Su Birliği Eski Medeniyetlerde Su ve Atıksu Teknolojileri Konferansı ile gündeme getiriliyor. Adell Armatür de bu konferansda ticari bir kuruluş olmasına rağmen su ve su kültürüyle ilgili yürüttüğü sosyal sorumluluk projeleri takdir edilerek organizasyon komitesinde yer alıyor.
Konferansın organizasyon komitesinde yer alan diğer kuruluşlar ise şöyle: Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile İstanbul Teknik Üniversitesi’nin ev sahipliği’nde düzenlenen konferansın organizasyon komitesinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı, İTÜ, Su Vakfı, IWA (Uluslararası Su Birliği), IWHA (Uluslararası Su Tarihi Birliği), İBB, DSİ, İSKİ…
Adell Armatür’den Su Kültürü Sergisi
Suyla ilgili çalışmalarını Türkiye’nin ilk su müzesini kurma aşamasına getirmeyi hedefleyen Adell Armatür, Konferans’da Abı Hayat Koleksiyonu’ndan seçme eserlerle su kültürünü anlatan bir sergi açacak. Aynı zamanda Adell Armatür Abı Hayat Su Kültürü Koleksiyonu Koordinatörü Dr. Ercan Topçu ve koleksiyon danışmanı Güner Liman, Koleksiyon asistanı Ahmet H. Topçu tarafından konferansta 3 bildiri sunulacak. Bu bildiriler; Osmanlı Döneminde kadınlar hamamı kültürü ve Gelin Hamamı geleneği, Bir Hayır müessesesi olarak İstanbul Sebilleri ve Sebillerde alınan koruyucu sağlık önlemleri, Selçuklu ve Osmanlı Dönemi Çeşme Musluklarının karşılaştırılması ve Adell Armatür koleksiyonunda bulunan muslukların incelenmesi olacak.
Uluslararası Su Birliği (International Water Association-IWA) Eski Medeniyetlerde Su ve Atık Su Teknolojileri Çalışma Grubu’nun 3 yılda bir düzenlediği Eski Medeniyetlerde Su ve Atıksu Teknolojileri Konferansı, İTÜ’nün öncülüğünde gerçekleştirilen girişimler sonucunda bu kez İstanbul’da düzenleniyor. İstanbul gibi çok eski su kültürüne sahip bir şehirde, böyle büyük bir organizasyonun düzenlenecek olması önemli bir başarı olarak görülüyor. Dünyanın bir çok ülkesinden 500 civarında akademisyenin katılımcı olacağı konferansta hem insanlığın su ve atıksu ile ilgili teknolojik tarihine hem de geçmişin tecrübeleri vasıtasıyla geleceğin su ve atıksu sistemlerine ışık tutulması planlanıyor.
Dünya Su Günü Resmi Kutlaması
Eski Medeniyetlerde Su ve Atıksu Teknolojileri Konferansının ilk gününde Dünya Su Günü Türkiye resmi kutlamaları da gerçekleştirilecek. Su kültürünün yaşatılması ve su kullanım bilincinin artırılması için mesajlar verilecek. Konferansta eski medeniyetlerde su kaynakları, su kemerleri, su kanalları, sarnıçlar, çeşmeler, sebiller, hamamlar hakkında başta su yapılarının mimarisi olmak üzere, su ve atıksuda kullanılan metodlar, kullanılan malzemeler, suyun paylaşımının sosyolojik ve sosyoekonomik açıdan incelenmesi, eski medeniyetlerdeki su ve hamam kültürleri gibi konular bütün yönleriyle ele alınacak.
Konferansta ele alınacak bazı başlıklar şöyle:
· Eski medeniyetlerde su ve atıksu yönetiminde metodlar, pratikler ve teknikler
· Eski medeniyetlerde yeraltı suyu kaynakları, sarnıçlar, karezler ve kuyular
· Eski medeniyetlerde şehir su dağıtım sistemleri
· Eski medeniyetlerde atıksu ve yağmur suyu yönetimi
· Asırlar boyunca kemerlerin ve benzer teknolojilerin gelişimi
· Modern su ve atık su teknolojilerinde geçmişin etkileri
· Eski medeniyetlerde suyun sosyo-ekonomik rolü
Konferansta ayrıca, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü koleksiyonlarında bulunan eserlerin sergileneceği farklı bir sergi daha gerçekleştirilecek. Etkinliğin son günü olan 25 Mart’ta, İstanbul’un tarihi su yapılarına teknik gezi düzenlenecek.