Su depolama sektörünün lider markası Ekomaxi, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 11 ilde inşa edilen deprem konutlarının çözüm ortağı oldu. Orta Doğu, Orta Asya ile Doğu Avrupa’nın en büyük GRP su deposu üretim tesisine sahip olan şirket, son bir yılda deprem konutlarının içme suyu için 4.100 adet GRP modüler su deposu, yağmur suyu ve gri su muhafazası için de 1.220 adet HDG prizmatik modüler su deposu üretimi gerçekleştirdi.
40 bine yakın binanın yıkıldığı Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 11 ilde yeniden inşa çalışmaları aralıksız devam ediyor. TOKİ, Emlak Konut ve Yapı İşleri Genel Müdürlükleri tarafından ihale yöntemiyle inşa edilen deprem konutlarının bir kısmı tamamlandı, bir kısmının ise yapımı devam ediyor.
Baykar Grup, EN-EZ İnşaat, Gürtaş Yapı, İntaya İntes İnşaat, İSPA İnşaat, Kalyon inşaat, Kuzu Grup, Maksem Yapı, MAY İnşaat, Nesma Yapı, Pekerler İnşaat, Rönesans Gayrimenkul, Solid Gayrimenkul, Sur Yapı ve Yıldızlar İnşaat’ın ana yüklenicisi olduğu deprem konutlarının içme suyu ve gri suyu, Ekomaxi güvencesiyle depolanacak.
“Bina altlarına inşa edilen betonarme su depoları hem yapıların mukavemetini ve korozyon dayanımını hem de insan sağlığını olumsuz etkiliyor” diyen Ekomaxi Yönetim Kurulu Başkanı Osman YAĞIZ, deprem konutlarında yaygın olarak kullanılan GRP modüler su depolarının önemine dikkat çekti:
“Betonarme depolar yapının ömrünü kısaltıyor”
“Depremde can ve mal güvenliğini sağlayabilmek için dayanaklı binalar inşa etmenin yanı sıra yapıları depreme dayanıklı sistemler ile koruyarak, deprem esnasında oluşabilecek riskleri minimize etmek gerekiyor. Geleneksel sistemler olarak adlandırılan betonarme su depoları, depremler ve sarsıntılar nedeniyle zamanla statik taşıyıcılığını kaybederek sızdırma problemine neden oluyor. Bu durum binanın yük taşıma kapasitesini düşürerek yapının ömrünü kısaltıyor. 6 Şubat depremleri de betonarme depolama sistemlerinin binalarda oluşturduğu tahribatı gözler önüne serdi. Ayrıca dış ortam şartlarına açık olan betonarme su depolarında zamanla; pas, yosun ve bakteri oluşabiliyor. Bu durum ise suyun kimyasal yapısını bozarak, insan sağlığını tehdit ediyor.
GRP depolar, içme ve kullanım suyunun kalitesini koruyor
Bu nedenle konutların içme ve kullanım suyunu depolamak için; yüksek mühendislik malzemesi olarak tanımlanan ve SMC olarak adlandırılan ‘cam elyaf takviyeli kompozit malzeme’ ile üretilen ‘GRP Su Deposu Sistemleri’ tercih edilmeli.
GRP depolar, geleneksel sistemlerde olduğu gibi; aşırı sıcak ve aşırı soğuklarda dış ortam şartlarından etkilenmiyor. GRP panellerin pürüzsüz yüzey yapısı ve cam elyaf içeriği, su içerisinde; yosun, mantar, bakteri oluşumunu önlüyor. Ekomaxi GRP su depolarımız, 50 yıllık kullanım ömürleri boyunca depolanan içme suyunu kalitesini bozmadan, güvenli bir şekilde muhafaza ediyor.
1 yılda 5320 adet su deposu üretti
Ekomaxi su depolarımız, sundukları avantajlar ile deprem konutlarının da tercihi oldu. Orta Doğu, Orta Asya ile Doğu Avrupa’nın en büyüğü olan GRP su deposu üretim tesisimizde, deprem konutlarının içme suyu için 4.100 adet GRP Modüler su deposu, yağmur suyu ve gri su muhafazası için de 1.220 adet HDG prizmatik modüler su deposu üretimi gerçekleştirdik.” dedi.
“Deprem konutları, vatandaşlara yalnızca güvenli yaşam alanları sunmuyor, aynı zamanda sudan tasarruf da sunuyor” diyen Osman Yağız, deprem konutlarında inşa edilen gri su ve yağmur suyu depolama sistemlerinin önemine de dikkat çekti:
“Gri su; siyah su (tuvalet suyu) haricinde kalan yani; çamaşır ve bulaşık makinelerinden, banyolardan, duşlardan, lavabolardan toplanan ve içme suyu kalitesinde olmayan suyu ifade ediyor. Gri su, bir evin atık suyunun yüzde 50 ila 80’ini oluşturuyor. Arıtılmış gri su; tuvalet rezervuarları, bahçe sulama ve çamaşır yıkama işlerinde kullanılıyor. Gri suların verimli kullanımı için geliştirilen arıtma ve depolama sistemleri ile yaşam alanında kullanılan sudan yüzde 50’ye varan oranlarda tasarruf sağlanabiliyor. Biz de Ekomaxi olarak, HDG prizmatik modüler su depolarımız ile deprem konutlarının gri suyunu güvenle depoluyoruz.
HDG prizmatik modüler su depolarımız, bazı deprem konutlarında ise yağmur sularını muhafaza etmek amacıyla kullanılıyor. Binaların çatılarına yerleştirilen yağmur olukları vasıtasıyla HDG su depolarında biriken yağmur suyu, pompa tarafından basınçlandırılarak; bahçe sulamada, araç yıkamada, çamaşır yıkamada, lavabo ve tuvalet temizliğinde (sifon) kullanılıyor. Ancak yağmur sularını da aşırı sıcak ve soğuk dış ortam şartlarından ve UV ışınlarından etkilenmeyecek şekilde muhafaza etmek gerekiyor. Çünkü dış ortam şartlarına maruz kalan su depoları, yağmur suyunun kimyasal yapısını bozarak, hem yaşamı tehdit ediyor hem de çevresel bir tehdit oluşturabiliyor. Ekomaxi olarak, HDG prizmatik modüler su depolarımız ile yağmur suyunu da güvenli ve sağlıklı bir şekilde depoluyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.