Kuruluşunun 150’nci yılını kutlayan Wilo, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilirlik hedefleri çerçevesi ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları kapsamında geliştirilen “BlueDrop” projesiyle maksimum sürdürülebilirlik yaklaşımıyla minimum tüketim hedefledi. Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için hayata geçirdiği yeni projelerle maksimum sürdürülebilirliği hedefleyen Wilo, BlueDrop projesiyle kuyu suyunun yenilenebilir enerji kaynaklarıyla arıtılması ve geri dönüşümüne hizmet ediyor. Etki Sensin projesiyle ise geliştirilen mobil uygulama aracılığıyla Wilo, ailesinin tüketim ve geri dönüşüm davranışlarını ölçümleyerek bilinçlendirmeyi ve tüketim alışkanlıklarını yönetmeyi planlanıyor.
Avrupa’da sektörünün ilk LEED Gold sertifikalı tesisine sahip Wilo Türkiye, yeni sürdürülebilirlik projelerinden BlueDrop projesiyle; Wilo Türkiye tesisinde güneş ve rüzgâr enerjisiyle üretilen yenilenebilir enerjiyle çalışan kendi ürünüyle kuyu sularının, Wilo Hindistan iş birliğiyle inşa edilecek filtrasyon sistemi ile filtrelenerek tesisin ihtiyaç duyduğu içme ve kullanma suyunu minimum karbon emisyonuyla sağlamayı hedefliyor. Ayrıca bir Wilo Group şirketi olan ABIONIK iş birliğiyle kurulacak gri su arıtma sistemiyle de su geri kazanım döngüsünün sağlanacağı BlueDrop projesiyle Wilo, öz kaynaklarını kullanarak tüketim kaynaklarını en aza indirecek ve çevresel sürdürülebilirliğe net sıfır hedefine uygun olarak katkıda bulunacak. Proje kapsamında Wilo Türkiye; pet şişe, damacana kullanımını ve şebeke suyu kullanımını en aza indirerek, su geri dönüşümü ve çevre dostu su temini konusunda rol model olmayı hedefliyor.
BlueDrop projesi ile Wilo Türkiye Genel Merkezi’nde temiz enerji ile kuyu suyundan içme ve kullanım suyu elde etme amacıyla birlikte;
• Pet şişe ve damacana kullanımını en aza indirmek,
• Şebeke suyu ihtiyacını en aza indirmek,
• Sağlıklı ve çevre dostu su temin etmek,
• Suyun yeniden kullanımını sağlamak amaçlandı.
Proje çıktıları;
-Hedef kitlemiz olan; Wilo Türkiye genel müdürlük çalışanlarına (Yaklaşık 100 çalışan ve genel müdürlüğüne gelen misafirler) erişecek içilebilir su temini ve kullanım suyunun uygun alanlarda kullanmak üzere recycle edilmesi.
-Maliyet olarak; pet şişe, karton bardak gibi geri dönüştürülemeyen ürünlerin tamamen kaldırılmasıyla; aylık 16.000 TL sarf malzeme tasarrufu, ayrıca güneş enerjili pompanın devreye girmesi sayesinde ise (aylık) 5.500 TL elektrik gider maliyetinde bir tasarruf sağlanmaktadır. (aylık toplam 21.500 TL tasarruf)
-Bu proje kapsamında günde 192 kg karbon salımının önüne geçiliyor. Bu da yılda 16 ağaç dikmeye eş değer.
-Önemli kazanımlardan bir diğeri ise; su kullanımı dışında çay/kahve için tüketilen karton bardaklar yerini çalışanlara özel üretilen geri dönüşüme uygun materyalden yapılmış termos/mataralara bıraktı. Böylece çalışanlar sürdürülebilir ürünler kullanmaya teşvik edildi. (Dikilen her ağaç için yılda 12 kg CO2 emilimi sağlanabilmektedir. Kaynak: https://epy.com.tr/tr-karbon-ayak-izi-93)
Sürdürülebilirlik Çalışmaları
Wilo Group kuruluşundan bu yana çevresel sorumluluğunun bilinciyle sürdürülebilirlik konusundaki çalışmalarını yıllardır sürdürüyor. Şirket, ürünlerinin çevresel etkilerini minimize etmek için enerji verimliliğine odaklanıyor. Ayrıca, suyun korunması ve sürdürülebilir kullanımı için projelere ve inovasyonlara yatırım yapıyor. Bununla birlikte Wilo, müşteri memnuniyetini her zaman öncelik olarak görerek ve müşterilere özel hizmetler sunarak ihtiyaçlarına hızlı ve etkili bir şekilde yanıt veriyor. Ayrıca, toplumsal sorumluluğunun bilincinde olan şirket, çeşitli sosyal sorumluluk projelerine katkıda bulunarak toplumda olumlu bir etki yaratmaya çalışıyor.
Wilo Group'un geleceğe yönelik vizyonu, su yönetimi alanında lider bir konumda olmayı sürdürmek ve büyümektir.
Şirket, inovasyon ve sürdürülebilirlikle büyüme hedefiyle gelecekteki projeleri ve ürünleri konusunda suyun daha verimli ve sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor.
Wilo Group, belirlediği beş mega trendi ile daha iyi bir gelecek için çalışmalarını sürdürüyor. Bu trendleri küreselleşme, enerji kıtlığı, iklim değişikliği, kentleşme ve su kıtlığı oluşturuyor.
Şirketin geleceğe yönelik vizyonu ise su yönetimi alanında lider bir konumda olmayı sürdürmek ve büyümektir. Sürekli inovasyon ve sürdürülebilirlikle büyümeyi hedefleyen Wilo, suyun daha verimli ve sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesine katkıda bulunan projeler ve ürünler geliştirerek yoluna devam ediyor. Bu temel değerlere bağlı kalarak, Wilo Group su yönetimi alanında daha büyük bir etki yaratmaya devam etmeyi hedefliyor.
Wilo, 2025 yılına kadar 100 milyon insanın temiz suya erişimini iyileştirmeyi hedefliyor.
Bu hedefe ulaşmak için şirket, su altyapısına yönelik yenilikçi çözümlerini geliştirmeyi ve bu çözümlerin büyüme oranını yılda yüzde 75 artırmayı planlıyor. Bu, daha fazla insana temiz su sağlamak için önemli bir adım olacak. Ayrıca, şirket uluslararası ortaklarla iş birliği yaparak su programlarına daha fazla sorumluluk almayı ve suyun daha verimli kullanılmasını, arıtılmasını ve yağmur sularının daha fazla kullanılır hale getirilmesini sağlayacak teknolojiler geliştirmeyi hedefliyor.
Wilo'nun stratejik hedefi, 2025 yılına kadar CO₂ emisyonlarını 50 milyon ton azaltmaktır.
Bunun için şirket, yüksek verimli pompaların kullanımını artırarak yılda en az 18 teravatsaat enerji tasarrufu elde etmeyi planlıyor. Enerji Çözümleri projelerinin sayısını artırarak ve verimsiz pompaların yerine daha verimli olanları sistemli bir şekilde yerleştirerek bu hedefe ulaşmayı amaçlıyor. Ayrıca, akıllı ürün portföyünü genişletme ve kendi tesislerindeki üretim faaliyetlerini iklim zararsız hale getirme yönünde önlemler almayı planlıyor.
Wilo, tedarik zincirinde sürdürülebilirlik hedefleri koyarak, malzeme kaynağı tüketimini 2025 yılına kadar 250 ton azaltmayı planlıyor.
Bu kapsamda, ürünlerinde yeniden kullanılan bileşen sayısını yılda en az 30.000’e çıkarmayı, malzeme verimliliğini artırmayı, ambalaj malzemelerinden tasarruf etmeyi ve tesislerindeki geri dönüşüm oranını artırmayı hedefliyor. Ayrıca, tüm tedarikçi portföyünde şeffaflık elde etmeyi ve tedarikçilerin yüzde 100’ünün insan hakları konusundaki temel ilkelere uymasını sağlamayı amaçlıyor.
Tüm dünyada ses getiren yapay zeka uygulamaları için aksiyon olan grup, WiloGPT adını verdiği iç yapay zeka sohbet botunu oluşturdu.
Uygulama, günlük iş akışlarını daha verimli hale getirme hedeflerine katkı sağladı. Wilo, 2023 yılı boyunca gerçekleştirdiği tüm projeleri ile bu yıl da EcoVadis tarafından platin madalya ile ödüllendirildi.