Güç ve otomasyon sektöründe bir dünya lideri olan ABB, dünyanın en gelişmiş, sesle kontrol edilebilen, akıllı ev otomasyon sistemini tanıttı. Yakın geçmişte satışa sunulan yenilikçi otomasyon sistemi free@home için tasarlanan sesli komut özelliği, tüketicilerin 60’tan fazla ev otomasyonu fonksiyonunu kontrol etmelerini sağlıyor. Sistem; aydınlatma, ısıtma, panjur kontrolü ve interkom sistemi dahil olmak üzere tipik bir konutta olabilecek tüm uygulamaların kontrol edilmesi gibi benzersiz bir özellik sunar.
free@home sistemini elektrik tesisatçılarının da ev otomasyonu sunarak, Nesnelerin İnternetinin sağladığı avantajları, insanların evlerinde de kullanabilmeleri için 2014 yılında tasarlandı. Sistem, akıllı telefon/tablet veya bilgisayar aracılığıyla kullanıcıların zevklerine göre bir ev ortamı yaratmak için çok sayıda işlevin yönetilmesini basitleştirir. Şimdi, sesli kumandanın da eklenmesiyle, ev otomasyonu daha da kolaylaşmaktadır.
ABB,ABB Bina Pazarı Ürünleri bölümü Genel Direktörü olan Mike Mustapha şunları söylüyor: “Amacımız ev otomasyonunun her zaman olduğundan daha kolay olmasını sağlamaktır. Bu amaçla Free@home pazarda eni bir alan oluşturuyor. Yeni işlevler eklemeye devam ediyoruz ve son olarak sunduğumuz sesli komut özelliği kullanıcılara daha fazla konfor ve kullanışlılık sağlıyor. Karanlık da, eve geldiğinizde sadece şöyle diyebilirsiniz: ‘koridor ışıklarını aç’ ve ışıklar yanar veya evden çıkarken şöyle seslenebilirsiniz: ‘tüm ışıkları kapat’ ve bu komut yerine getirilir.”
Dijital araştırma servisi BI Intelligence’a göre, akıllı ev otomasyonu pazarı 2014’te 61 milyar dolarken, 2019’da yıllık yaklaşık %50 büyüme oranı ile 490 milyar dolara ulaşması beklenmektedir.
Kullanıcılar sistemi odaların ve alanların adını seçerek programlayabilirler. Sistem kullanıcıların bir komutun etkinleştirildiği hakkında onay almalarını sağlayacak şekilde ayarlanabilir. Böylece: ‘oturma odasındaki panjurları kapat’ dediğinizde, ‘oturma odasındaki panjurların tümü kapatıldı’ mesajını duyabilirsiniz. Ek olarak, kullanıcılar sisteme işlevlerin durumları hakkında sorular sorabilir. Örneğin: ‘Thomas’ın yatak odasındaki ışıklar açık mı?’ ve sistem bir yanıt verir.
ABB gramer temelli ve istatistiksel konuşma tanımanın bir kombinasyonu olan hibrit bir konuşma tanıma çözümü kullanmıştır. Doğal konuşma veya ‘kumanda temelli’ komutlar mümkündür. Yani kullanıcı ‘lütfen oturma odasının ışıklarını açabilir misin’ veya ‘oturma odası – ışıklar – aç’ diyebilir. Sesli komut sistemindeki diyalog işlemcisi kullanıcının amacını ve fonksiyonu tanımak için algoritmalar kullanır.Free@home sistemindeki konuşma tanıma modelinin programlanması için kullanıcının sesini (evdeki katların odaların ve fonksiyonların adını) sisteme tanıtmasına gerek yoktur. Sistem hem komuttan, hem de geniş bir ses kütüphanesinden veri toplar. Ayrıca, komut tam bir fonksiyonu içermiyorsa, sistem kullanıcıdan daha fazla bilgi ister.
Bunlara ek bir geliştirme de, ‘eğer, .... ise, o zaman...’ mantığını kullanarak farklı süreçlerin akıllı bir kombinasyonunun yapılmasını sağlayan yeni ‘Eylemler’ menüsüdür. Örneğin, oda sıcaklığı 25°C’yi aşarsa, panjurlar otomatik olarak kapanabilir ve hareket dedektörü tetiklenirse, kullanıcı
e-posta veya akıllı telefonlarına gönderilen bir bildirim ile uyarı alır.
ABB’nin Next Level Stratejisinin bir parçası, Nesnelerin İnterneti (IoT) aracılığıyla ev içindeki otomasyonun artması yönündeki ürün yenilikleri aracılığıyla büyümektedir. Şirketin amacı, akıllı çözümlerin uygulanmasıyla insanların evlerindeki konforun, verimliliğin ve güvenliğin arttırılmasıdır.
Sesli komut sistemi, akıllı evinizdeki konfor, güvenlik ve enerji tasarrufunu arttıran bir özelliktir.
ABB, Light & Building 2016 fuarında akıllı binaların geleceği konulu gösterim yapacak
Güç ve otomasyon sektöründe bir dünya lideri olan ABB, Almanya'nın Frankfurt kentindeki Light&Building 2016 Fuarında 1400 metre karelik standıyla akıllı binaların geleceği konulu gösterim yapacaktır. ABB geniş ürün yelpazesinin, binaların enerji verimliliğini, güvenilirliğini ve üretkenliğini nasıl arttırdığını; müşteriler, bayiler ve son kullanıcılar için hayatı nasıl kolaylaştırdığını vurgulayacaktır.
Geniş bir yelpazedeki etkileşimli ve deneysel sunumlarla, ABB, Busch-Jaeger ve Striebel & John markaları altındaki çözümlerin yeteneklerini gösterme imkanı bulacaktır.
Vurgulanacak konular arasında ticari bina otomasyonu çözümleri; yeni teknoloji free@home akıllı ev sistemi; dünyanın ilk güç yönetici devre kesicisi olan Emax2'nin enerji tasarrufu potansiyelinin bir gösterimi ve yeni bir mühendislik yazılımı paketi olan e-Design bulunmaktadır.
ABB aynı zamanda PointGrab'la olan işbirliğini de ilk kez göstermiş olacaktır. PointGrab ayrıntılı görsel analiz sinyalleri kullanarak makine öğrenme algoritmaları ile akıllı bina yönetimin yanı sıra binalardaki enerji tasarrufu, tesis yönetimi, bina içindekilerin konforu ve güvenliği gibi konularda ayrıntılı bilgiler sağlar. ABB’nin kurumsal risk sermayesi kolu olan ABB Technology Ventures, kısa bir süre önce PointGrab'e yatırım yapıldığı ile ilgili duyurularını yapmıştır.
ABB’nin Bina Pazarı Ürünleri bölümünün Satış ve Pazarlama Başkanı olan Adalbert Neumann şöyle diyor: “Busch-Jaeger işletme koluyla ABB akıllı evler ve binalar konusunda en yeni teknolojiye ulaşmış durumdadır. Ticari binalarda ve konutlarda verimlilik, güvenlik ve konfor sunabilmek için yenilikler geliştirmeye ve yeni ortaklıklar aramaya devam edeceğiz. Bu tür işbirliklerinin en iyi örneklerinden biri de PointGrab'le olan ilişkimiz. Bu şirket ABB'nin teknolojisini tamamlayan gelişmiş çözümlere sahip, dolayısıyla biz de çözümleri daha erken pazara sunmak için nasıl birlikte çalışabileceğimizi araştırıyoruz. “Light&Building fuarında Nesnelerin İnternetinin, endüstriyel sektördeki müşterilerimize sunabileceği deneyimi ve insanların kendi evlerinde yaşatabileceği konforu, güvenliği ve rahatlığı iyileştirmek için çeşitli alanlarda nasıl hızlı bir gelişme içerisinde olduğunu gösterebileceğiz. İlk kez önümüzdeki Mart ayında gösterilecek bazı yeni ve heyecan verici çözümlerimiz de olabilir.”
§ ABB-free@home® – akıllı ev otomasyonunun yeni nesli, sesli kontrol işleviyle birlikte ilk kez gösterilecektir. Sistem ev içinde 60 adete kadar fonksiyonu kontrol eder. Kurulum kolaylığı ve basit kullanıcı arayüzü sayesinde akıllı ev sistemini yeni bir müşteri grubuna açan bir dönüm noktasıdır.
§ Ticari bina otomasyonu – internete bağlanan ürünlerin sayısı arttıkça, güçlü, stabil bir İnternet bağlantısının önemi de o denli artmaktadır. Yeni ABB IP router leri giderek büyüyen Nesnelerin İnterneti hizmetini desteklemektedir.
§ Güvenlik aydınlatması – ABB, DTS markalı tehlikeli alanlar için en yeni aydınlatma çözümlerini ve Kaufel ürünlerini; Primora ve Serenga çıkış yönlendirmelerini ve acil durum aydınlatmalarını sergileyecektir.
§ Emax2 ve Ekip Güç Kontrol Birimi - sistem herhangi bir tanımlı zaman aralığındaki ortalama güç tüketimini önceden belirlenen bir maksimum değerle sınırlamak için tasarlanmıştır. Sistem bina operatörlerinin enerji tüketimini ve bina işletme maliyetlerini azaltma konusunda en büyük yardımcısı olacaktır.
§ e-Design yazılımı – eksiksiz bir bina projesinde elektrik tesisatı sisteminin eksiksiz olarak tasarlanmasını ve planlanmasını kolaylaştıran yeni bir mühendislik yazılımı paketidir