Verimli bir çalışma ortamının oluşmasının, doğru bir havalandırma sistemi inşasından geçtiğine vurgu yapan Formec Mekanik A.Ş Genel Koordinatörü Makine Yüksek Mühendisi Alperen Turan, toplu iş yaşamının devam ettiği alanların havalandırma projeleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Havalandırma sistemlerinin kapalı ve havasız ortamlar için oldukça önemli olduğunu belirten Formec Mekanik A.Ş. Genel Koordinatörü Makine Yüksek Mühendisi Alperen Turan, “Sanayinin gelişmesiyle birlikte, çok fazla sayıda insanın aynı ortamda çalıştığı yapıların sayısı da ciddi oranlarda arttı. Oteller, ofis binaları, hastaneler, endüstriyel tesisler, alışveriş merkezleri gibi alanlarda insanlar uzun saatler boyunca bir arada çalışmaya devam ediyor. Bu durumda insanların iş yaşamlarındaki verimliliğin korunabilmesi adına temiz ve sağlıklı hava gereksinimi ön plana çıkıyor.
Fazla sayıda insanın bir arada bulunduğu bu kapalı ortamlarda havanın sürekli yenilenmesi gerekiyor. Bu noktada devreye mekanik havalandırma sistemleri girmektedir. Havalandırma sistemleri kapalı ortamlarda kurularak, dışarıdan bağımsız bir değerde ve kalitede iç hava oluşmasını sağlar. Bu sayede sıcak ya da soğuk havadan etkilenmeden temiz havanın içeriye nüfus etmesi sağlanabilir.
Havalandırma sistemlerinde dikkat edilmesi gereken unsurlar havanın temizliği, sıcaklığı ve hızıdır. Bu değerlere göre havalandırma ihtiyacı belirlenerek gerekli cihaz ve sistemler tespit edilebilir. Bu tespitler sırasında kapalı ortamlarda oluşan karbondioksit gazı, ısı, su buharı ve nem dikkate alınır.
Verimli bir ortamın sağlanabilmesi adına havanın içerisinde bulunan bu etmenlerin temizlenmesi önemlidir. Kalabalık insan topluluğunun bulunduğu bütün kapalı ortamlarda havalandırma ihtiyacının giderilmesi için uygulanması gereken mekanik havalandırma sistemlerine önem verilmelidir.” dedi.
Toplu Yaşamın Devam Ettiği Her Ortamda Havalandırma Önemli
Toplumsal yaşam alanlarının projelendirilmesinin hayati öneme sahip olduğunu belirten Formec Mekanik A.Ş Genel Koordinatörü Makine Yüksek Mühendisi Alperen Turan, şöyle konuştu: “Toplumsal yaşamın devam ettiği alanların havalandırma projeleri, konutlardan farklı olarak detaylıca ele alınması gereken bir konudur.
Çalışma alanlarında molalar hariç 8 saatin aynı ortamda geçirildiğini düşündüğümüzde, konfora yönelik bir dizayn yapılması önem kazanıyor. Çalışanların uzun zaman harcadıkları iş alanlarında verimliliğin artması için konfor alanının genişletilmesi gerekiyor.
Çok sayıda insanın uzun saatler bir arada çalıştığı hastaneleri ele aldığımızda, burada hava sağlığının korunması dikkat çekiyor. Aynı zamanda hastanelerin ameliyat odalarının da enfeksiyon riskinden arındırılması için havanın temizlenmesi hayati derecede önem taşıyor.
Hastanelerin yanı sıra yine hummalı bir çalışmanın aralıksız devam ettiği endüstriyel tesislerde faaliyet gösteren çalışanların, hava sağlığı ön plana çıkıyor. Üretim tesislerinde imalat süreçlerinde oluşan toz ve partiküller sonucu kirlenen hava, çalışanların sağlığında olumsuz etkilere neden olabilir. Bu gibi çalışma ortamlarındaki kirli hava, çalışma ortamından uzaklaştırılmalı ve çalışan sağlığına yönelik standartlar dikkate alınmalıdır.
Ofis ortamlarında da havalandırmanın doğru yapılması, çalışan sağlığı ve verimliliği açısından önemlidir. 8 saat aralıksız çalışmanın olduğu ofis ortamlarında, yeterli taze hava miktarı sağlanamadığı takdirde, saatlerce solunan düşük kalitede hava, çalışanlarda yorgunluk, baş ağrısı ve motivasyon düşüklüğüne neden olabilir. Ofis alanlarında kaliteli havalandırma, çalışanların sağlığını korur ve daha verimli bir çalışma ortamının oluşmasına katkı sağlar.” ifade etti.
“ASHRAE” Uluslararası Standartları Dikkate Alınmalı!
Yoğun insan trafiğinin olduğu alışveriş merkezlerinde de insan sağlığının korunması için havalandırma sistemlerinin öneminin öne çıktığını belirten Yüksek Mühendis Alperen Turan, şunları ifade etti: “Oteller, ofis binaları, hastaneler, endüstriyel tesisler, alışveriş merkezleri gibi iş gücünün yoğun çalıştığı alanlarda mekanik taahhüt sistemleri uluslararası standartlara göre profesyonel bir şekilde kurgulanmalıdır.
ASHRAE uluslararası standartları içerisinde havalandırma kriterleri, soğutma kriterleri, ısı yüklerinin hesaplanması önemli konuların başında gelmektedir. Uluslararası standartlar kullanıldığında ve imalat kalitesine dikkat edildiğinde havalandırma sistemleri sorunsuz bir şekilde hizmet vermeye devam edecektir.
Havalandırma sistemleri kurulurken mühendislik hesaplamalarında oluşabilecek en ufak hata ilerleyen süreçlerde telafisi zor olan sonuçlara yol açabilir. Sağlık hizmeti veren hastane gibi alanlarda havalandırma standartları göz ardı edilerek bir sistem kurulumu yapılırsa çok ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Pandemi döneminde bu durumun önemi tekrar gözler önüne serilmiştir. Özellikle sağlık hizmeti veren yapılarda havalandırmanın doğru tasarlanması insan hayatında kritik rol oynamaktadır
Endüstriyel tesisleri ele aldığımızda ise burada üretim yönetimine göre farklı imalatlar yapılabiliyor. İmalat yapılan alanlardaki makineler, üretim konusuna göre farklı atıklar meydana getirebilirler. Üretim sonucu oluşan her bir atık kendi içerisinde değerlendirilmeli, havanın temizlenmesi için gerekli yöntemler tespit edilmeli ve kaliteli bir hava çalışma ortamlarına verilmelidir. Bu sayede çalışma ortamlarına verilen kaliteli hava, çalışanların sağlığının korunmasına ve iş verimliliğinin artmasına katkı sağlayacaktır.” dedi.