BloombergHT kanalında İSKİD sponsorluğunda her cumartesi 14:30’da yayınlanan “Dünya İçin Bir Şey Yap” programına konuk olan İSKİD Yönetim Kurulu Başkanı Ayk Serdar Didonyan ve İSKİD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ozan Atasoy, özellikle kafe, restoran, mağaza, küçük ve orta ölçekli ofis binalarının ruhsatlandırılmasında “havalandırma” sistemlerinin belediyelerce periyodik olarak denetlenmesinin önemi konusunda bilgileri izleyiciler ile paylaştılar.
İSKİD Yönetim Kurulu Başkanı Ayk Serdar Didonyan, deprem ve yangın gibi durumlara karşı binalarımızın hazır olup olmadığını belirli teknik mevzuatlar çerçevesinde denetleyip gerekli önlem ve yaptırımları aldığımız gibi iç hava kalitesi için “havalandırma” sistemlerinin standartının oluşturularak, iş yerlerinin pandemiye hazır olup olmadığının belediyelerce denetlenerek ruhsatlandırılması gerektiğinin önemine değindi. Programda İSKİD ve sektör STK’larının belediyelere denetlenecek kriterlerin oluşturulması için teknik destek verebileceklerinin altını çizdi.
Açıklamalarına devam eden Didonyan “İSKİD olarak, toplumu bilinçlendirmek ve bilgi kirliliğinin önüne geçmek için havandegissin.org’u açtık ve herkese açık webinarlar düzenledik. Bu site üzerinden herkes bizimle temasa geçebilir. İklimlendirme ve Havalandırma sektörünün uzmanı olan 114 üye firmamızın ilgili birimleri en doğru ve güncel bilgileri kolaylıkla paylaşacaktır.
İş yerleri gibi diğer kapalı mekanların iç hava kalitesini ve pandemiye hazır olup olmadıklarını sorgulamak hepimizin görevi. Bu konuda toplumda daha kuvvetli bir talep oluşursa yeni inşa edilen binalarda ve mevcut yapılarda “havalandırma” için daha standart önlemler alınarak inşası gerçekleşecektir. Bu konuda temasta olduğumuz bakanlıklara yazılar gönderdik yine dernek olarak belediyelerle de konu üzerinde yakından çalışmak isteriz.” dedi.
Bir insanın saatte 25 metreküp hava tükettiğini, bunu somutlaştırmak için 25 çamaşır makinesinin üst üste koyulmasına denk olduğunu söyleyen İSKİD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ozan Atasoy, iç hava kalitesinin yüksek olduğu mekanlarda, çalışanların öğrenme ve karar verme yetilerinin %15 oranında artış sağlayarak çalışma verimlerinin arttığını söyledi.