İklimlendirme sektörünün öncü şirketi Alarko Carrier, yılın ilk yarısında büyümesini sürdürdü. Bir önceki yıla kıyasla cirosunu yüzde 70 artırarak 500 milyon liraya ulaşan şirketin net karı ise 27 milyon liranın üstüne çıktı. Pandeminin etkisini devam ettirdiği 2021 yılının ilk yarısını %69 büyüme ile kapatan Alarko Carrier; enerji verimliliği yüksek, insana ve çevreye duyarlı, kaynak kullanımını azaltan yenilikçi ürünleri ile performansını devam ettirdi.
Alarko Carrier, 2021 yılı ilk yarı sonuçlarını açıkladı. Şirketin ilk yarı cirosu geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 70 artışla 500 milyon liraya çıktı. Net karını ise 27 milyon liranın üzerine taşıyan Alarko Carrier’ın toplam özkaynakları ise 455 milyon lira oldu.
67 yıldır iklimlendirme sektöründe faaliyet gösterenPandeminin tüm dünyada etkisini devam ettirdiği 2021 yılının ilk yarısında, esas faaliyetlerden elde edilen karın 41 milyon liranın üzerine çıktığını vurgulayan Alarko Carrier Genel Müdürü Cem Akan, pandeminin sektöre olan etkilerini, üretim süreçlerini ve yurt dışındaki faaliyetleri hakkında bilgi verdi.
“Pandemi sektöre yeni öncelikler kazandırdı.”
Pandemi sonrası, iç hava kalitesinin sektörde her zaman ön planda tutulan enerji verimliliği kadar önem kazandığını belirten Akan; “Pandeminin hayatımıza girmesiyle iç hava kalitesinin önemi de daha da fark edildi. Geçtiğimiz yıllarda enerji tüketimlerini azaltma yönünde birçok Ar-Ge çalışması yapılmış, regülasyonlar çıkarılmıştı. Şimdi ve önümüzdeki 5 sene boyunca iç hava kalitesi daha da önemli olacak. Hijyenik, iç hava kalitesi sağlayan ürünlerde gelişim yaşanacak ama enerji verimliliği de önemini koruyacak. Günümüzde iç hava kalitesi ve enerji tüketimi birbiri ile bağlantılı kavramlar. İç hava kalitesini artırmak için daha fazla taze hava kullanımı gerekiyor bu da binalardaki enerji tüketimini artırıcı bir etken. Ama iç hava kalitesi bir lüks değil en temel ihtiyaç. Dolayısıyla sektörün bu konulara yoğunlaşacağını ve çözümler üretmek için çalışacağını düşünüyorum. Diğer taraftan hem dünyada hem Avrupa özelinde fosil yakıtların tüketiminin azaltılmasına yönelik çalışmalar var. Isı pompaları özellikle yurt dışında ciddi teşviklerle destekleniyor. Ülkemizde de buna benzer çalışmaları görebiliriz.”
“Üretim süreçlerimizde son teknoloji yazılımlardan yararlanıyoruz”
Tasarım aşamasından üretime tüm süreçlerde üst düzey yazılım sistemlerini kullandıklarını belirten Cem Akan; şöyle devam etti. “Alarko Carrier olarak dünyadaki üretim sürecindeki trendleri de yakından takip ediyoruz. Tasarımdan üretime ve satış sonrasına kadar tüm süreçleri bir bütün olarak görüyor, iş süreçlerindeki ihtiyaçlar doğrultusunda geliştirilmiş MRP, ERP ve CRM yazılımlarının son halkası olan PLM (Product Lifecycle Management) yazılımıyla, tasarım aşamasından başlayarak yaşam döngüsü boyunca ürünün takip edildiği bir sistem kullanıyoruz. Bu sayede tasarımını gerçekleştirdiğimiz ürünlerimizin tüm yaşamı boyunca izlenebilirliğini sağlayabiliyoruz. Üretim teknolojileri açısından kıyasladığımızda Türkiye'nin Avrupa ile aynı seviyelerde olduğunu belirtmek isteriz. Bir klimanın üzerindeki barkoddan bu ürünle ilgili tüm aşamaların okunabilmesinden, şirket içindeki tüm departmanlarda kullanılan yazılımların birbiri ile entegre olmasına kadar dijitalleşmenin tüm aşamalarını tamamlamak istiyoruz.
“Yurt içindeki başarı yurt dışında da devam ediyor.”
Yurt içindeki başarısını yurt dışında da devam ettirdiğini vurgulayan Cem Akan şunları söyledi: “Alarko Carrier olarak tecrübemizi Carrier’ın yüksek teknolojili üretim kalitesiyle birlikte yurt içinde gösterdiğimiz başarıyı, yurtdışında da sürdürüyoruz. Alarko Carrier Ar-Ge departmanı tarafından dizayn edilen veya Carrier ile ortak platformda geliştirdiğimiz ürünlerin tamamını belli oranlarda yurt dışına ihraç ediyoruz. Klima santralleri, radyatörler ve rooftop cihazları ihraç ürünlerimizin büyük kısmını oluştururken ihracat yaptığımız ülke sayısını 65’e yükselttik. Klima santrallerinde İSİB verilerine göre üst üste 8. kez en çok ihracat yapan firma ödülünü aldık. Avustralya'dan Almanya'ya, Ortadoğu'dan Afrika ülkelerine kadar geniş bir yelpazede ihracat gerçekleştiriyoruz. Fildişi Sahili, Cibuti, Macaristan, Malta, Makedonya, Mauritius, Şili, Umman, Papua Yeni Gine, Filipinler, Uganda ve Yemen gibi çok farklı coğrafyalara ürünlerimizi ulaştırarak ülkeye ve sektöre katma değer yaratmaya devam ediyoruz. % 20’ler düzeyinde olan ihracat oranımızı birkaç yıl içinde % 30’lar düzeyine çıkarmayı hedefliyoruz.”