İnovasyon çalışmalarıyla iklimlendirme sektörüne yön veren Daikin Industries Ltd., Türkiye’deki AR-GE merkezinin de dahil olduğu Avrupa Geliştirme Merkezi (EDC)’ni daha kapsamlı araştırmalar yapabilmek amacıyla büyütüyor. Bu kararla Belçika’nın Gent kentinde 140 milyon Euro’luk bir yatırım planlayan Daikin, EDC’nin hali hazırda gerçekleştirdiği inovatif ve enerji verimliliğini en üst düzeye çıkaran araştırma ve geliştirme çalışmalarına yenilerini eklemeyi hedefliyor. 2021 yılının ikinci yarısında Gent Üniversitesi’nin Wetenschap Park yerleşkesine yapılması planlanan geliştirme kompleksi, yeni ısıtma teknolojileri, ‘nesnelerin interneti’ ve ‘yapay zeka’ gibi alanlara yoğunlaşacak. Daikin'in EMEA Geliştirme Merkezi’nin 2012 yılında kurulmasından bu yana, Avrupa’nın bu lider araştırma platformunun; Gent, Pilzen (Çek Cumhuriyeti), Güglingen (Almanya) ve Sakarya’daki (Türkiye) uydu merkezleriyle ve diğer tesisleriyle inanılmaz bir hızda büyüyerek fark yarattı.
DAIKIN TÜRKİYE, AR-GE’ YE YAPTIĞI YATIRIMLAR İLE İNOVATİF ÜRÜNLER ÜRETMEYE DEVAM EDİYOR
Geliştirdiği inovatif ürünlerle iklimlendirme sektörüne imzasını atan Daikin, AR-GE çalışmalarıyla dikkat çekiyor. Turkishtime tarafından hazırlanan ‘AR-GE 250’, Türkiye’nin En Çok AR-GE Harcaması Yapan Şirketleri araştırmasında 19 basamak birden yükselen Daikin Türkiye, 110’uncu sıraya yerleşme başarısı gösterdi. AR-GE merkezine ayrılan bütçenin 10 yılda 5 kat artarak 2 milyon Euro’ya çıktığını ifade eden Daikin Türkiye CEO’su Hasan Önder, “AR-GE yatırımlarımız aralıksız sürecek. Çünkü inovasyon geleceğin anahtarı ve bunu da ancak AR-GE ile yapabiliriz. Bu bağlamda 2021 yılı için yüzde 20’lik büyümenin yanı sıra 2025 yılı sonuna kadar 105 milyon TL ek yatırımda bulunmayı ve istihdamı 100 kişiye çıkarmayı hedefliyoruz.” dedi.
İklimlendirme sektörünün öncü şirketi Daikin, üstün teknolojili ürünleriyle sektörün standartlarını belirlerken, AR-GE yatırımlarıyla da geleceğe yatırım yapmaya devam ediyor. Daikin Türkiye AR-GE ekibi tarafından geliştirilen ve süreçte birçok prestijli ödüle layık görülen bu çalışmalar şimdi de Turkishtime Dergisi tarafından düzenlenen bir araştırma ile tescillendi. Turkishtime Dergisi’nin her yıl hazırladığı ‘AR-GE 250’ araştırmasında Türkiye’nin AR-GE’ye en çok yatırım yapan şirketleri listesinde geçen yıl 129’uncu sırada yer alan Daikin, bu yıl 19 basamak birden yükselme başarısı göstererek 110’uncu sıraya yerleşti.
“YATIRIMLARIMIZ ARALIKSIZ SÜRECEK”
Daikin Türkiye CEO’su Hasan Önder, dünyanın pandemi nedeniyle zorlu bir dönemden geçtiğini belirterek, “Bu dönemde bazı şirketler ekonomik sıkıntılar nedeniyle AR-GE harcamalarını daralttı. Ancak Daikin için büyümenin kapısı inovasyondan geçiyor. Bunun anahtarını ise AR-GE çalışmaları oluşturuyor. O nedenle AR-GE yatırımlarımız aralıksız sürecek.” dedi. AR-GE birimine ayırdıkları bütçeyi her yıl artırdıklarına dikkat çeken Önder, “Dünya iklimlendirme sektörüne yeni ürünlerle imza atmayı hedefliyoruz. Bu yolculukta aralıksız koşmaya ve Daikin Türkiye olarak sektöre adımızı yazdırmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
DAİKİN TÜRKİYE, AR-GE YATIRIMINI %11 ARTTIRDI
Önceki yıl AR-GE’ye 20 milyon TL harcama yapan Daikin Türkiye, bu yıl AR-GE bütçesini artırarak kur artışına rağmen bütçesini yüzde11 arttırdı. Bunlara ek olarak laboratuvar yatırımı da yapan şirket, 52 Türk ve 5 Japon mühendisin çalıştığı AR-GE merkezinde toplam 70 kişiyi istihdam ediyor. 2025 yılı istihdam hedefi ise 100 kişidir. Türkiye’de geliştirdiği klima, kombi, fancoil ve klima santralları ile dünya iklimlendirme sektörüne de adını başarıyla yazdıran Daikin Türkiye, AR-GE merkezindeki yeni ürünleri araştırma ve geliştirme yolculuğuna aralıksız devam ediyor. Şirketin özellikle ısıtma ürünlerinde yaptığı başarılı AR-GE çalışmaları Red Dot, IF Design gibi uluslarası ödüllerin yanı sıra Daikin Global bünyesindeki Excellent Product ödülü ile de taçlandırıldı.
DAIKIN TÜRKİYE PATENT SAYISINI 2 KATINA ÇIKARDI
AR-GE yatırımları doğrultusunda çalışmalarını sürdüren Daikin Türkiye, bu yıl kendi tasarımı olan eşanjör sonrasında, tekrar kendi tasarımı elektronik kartı da kombilerde devreye alarak sektörde, teknoloji bağımlılığından kurtulan lider firmalar arasına girdi. Split klimalarda bugüne kadar üretim transferi ve yerlileştirme amaçlı test ve doğrulama çalışmaları yapan Daikin Türkiye, 2020 yılında yurt dışı desteksiz ilk kendi tasarım çalışmasını hayata geçirdi. Patent konusuna önem vererek takip ve yönetim altyapısını kuran Daikin Türkiye AR-GE, 2020 yılında 9 patent başvurusu yaparak kümülatif başvuru sayısını son bir yılda 2 katına çıkarmış oldu.
ÜRETİME YATIRIMLAR HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR.
2020 yılında split klima üretimine en çok yatırım yapan şirket olan Daikin, 210 Milyon TL yatırımla yeni iç ve dış ünite montaj ve pres hatlarını devreye aldı. AR-GE laboratuvarlarında da split klima başı çekerek toplam 21 milyon TL tutarındaki çınlamasız oda ve entalpi test odası yatırımlarında bulundu. Diğer bir önemli yatırım olan VRV ünitelerinin 2021’de üretimi için 158 milyon TL’lik yeni yatırımı başlatmak için düğmeye basan Daikin Türkiye, ısıtma ürünlerinde enerji verimliliği yüksek cihazların üretimi ile ilgili çalışmalarını da başarıyla sürdürüyor.
Daikin Türkiye AR-GE merkezi yöneticisi Mehmet Serhan Kılıç; “Daikin Türkiye, 5 yıllık planlar yaparak ilerliyor. Önceki hedeflerimizi 2020 yılında başarıyla tamamladık. Şimdi 2025 yılı hedeflerimizi çalışarak aksiyonlarımızı planladık. Hedeflerimize ulaşmak için AR-GE ekibi olarak çalışmalarımıza büyüyerek devam ediyoruz. Daikin’in 2050 ‘0’ karbon emisyon hedefine odaklandığımız bu dönemlerde çalışmalarımızı bu hedef doğrultusunda yürütüyoruz. Bizim hikayemiz, geçen 10 yıl için öngördüklerimizi fazlasıyla gerçekleştirmiş olduğumuzu, doğru adımlar attığımızı gösteriyor; bu da ileriye umutla bakmamızı sağlıyor.” dedi.
Daikin’in çevreye verdiği önemin altını çizen Mehmet Serhan Kılıç, sözlerine şöyle devam etti: “HVAC sektöründe bulunan Daikin’in ürünlerinin çevreyi gözeten etkileri de oldukça yüksek. Son yıllarda ürünlerde ve operasyonlarda gerçekleştirilen dijitalleşme faaliyetlerinin sonucu olarak sağlanan verim artışının, çevreye ve karbon salımını azaltmaya yönelik katkıları ise tartışılmaz. Bunun yanı sıra, gürültü ölçümüne yönelik yatırımlarımızla ürünlerdeki ses seviyelerini iyileştirilmeye daha fazla önem vermeye başladık. Yerli parça oranı artırma çalışmalarında ise milli ekonomiye ve nakliye kaynaklı emisyonların azaltılmasına katkıda bulunuyoruz. Bu sayede ortalama yerlilik oranı yüzde 50’nin üzerine çıkarıldı. Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın 2030 ve 2050 hedeflerini içselleştirmiş olan Daikin Türkiye AR-GE’si, doğalgaz yakan ürünlerinde çevreci bir çözüm olabilecek hidrojen yakıt kullanımına yönelik çalışmaları da başlatmış bulunuyor.”
Daikin, ihracatta 3 ayrı ödüle layık görüldü
İklimlendirme sektörünün lider markası Daikin, İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) tarafından her yıl düzenlenen ve sektörün başarılı ihracatçılarının açıklandığı “İklimlendirme Sektörü Başarılı İhracatçıları” ödüllerinde, 2019 yılının ‘En Çok Split Klima İhracatı Yapan Firma’ ve ‘En Çok Klima Santrali, Rooftop, Fancoil, Paket Tip Klima İhracatı Yapan Firma’ kategorilerinde birinci, ‘En Çok İhracat Yapan Firma’ kategorisinde ise 2’nci olarak toplam 3 ödülün sahibi oldu. Daha önceki yıllarda da bu ödülü alan Daikin, ihracattaki iddiasını bir kez daha kanıtlamış oldu.
İHRACAT YAPAN İLK 500 ŞİRKET ARAŞTIRILIYOR
Turkishtime Dergisi tarafından düzenlenen ‘AR-GE 250’ araştırması, ihracat sıralamasındaki ilk 500 firma, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na kayıtlı AR-GE merkezi olan firmalar ve Kamuoyunu Aydınlatma Platformu’yla (KAP) AR-GE bilgilerini paylaşan firmalardan elde edilen verilerden oluşuyor. Elde edilen bu veriler, Turkishtime Araştırma Merkezi tarafından gönderilen anketlere yanıt oluşturuyor ve böylece sıralama gerçekleşiyor.