İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği İSKİD'in 14. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Ozan Atasoy'un ev sahipliğinde İSKİD Genel Sekreteri Zeki Özen'in katılımıyla düzenlenen Basın Toplantısı 15 Şubat 2019 cuma günü yapıldı. Geçmiş dönem sektör değerlendirmesi yapılırken 2019 yılı öngörüleri paylaşıldı. iklimlendirme ve soğutma sektörünün dünü, bugünü ve geleceği konuşuldu. Yoğun bir katılım ile gerçekleşen Basın Toplantısı'nda 14. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Ozan Atasoy, "güçlü katılım için teşekkür ediyorum, bir aile gibi olan sektörümüzün firmaları, dernekleri ve siz basın kuruluşlarımızla elimizi taşın altına koyarak çalışıyoruz" dedi.
İSKİD, 14. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Ozan Atasoy ev sahipliğinde düzenlenen İSKİD Genel sekreteri Zeki Özen'in de katıldığı basın buluşmasında, 2018 yılı sektör değerlendirmesi yapılırken 2019 yılı öngörüleri paylaşıldı.
İSKİD, 14. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Ozan Atasoy; "Derneğimizin kuruluş amacı önce sektörün menfaatleri daha sonra üye firmaların, en sonunda hepsini kapsayacak kamunun yararına faaliyetler gösteren bir Dernek olarak konumlandırıldık. Bu güne kadar başarılı bir şekilde geldik. Bu emanet bu dönem bana verildi. Görevi veren sektördeki Dernek üyelerimiz 107 sayısına ulaştı, bu sayıyı artırma gayretinde olacağız" dedi.
Ozan Atasoy, çok yoğun bir tempoda çalıştıklarını, sektörün çalışma takviminin çok yoğun olduğunu, yeni dönemin ilk Basın Toplantısı'nda Yönetim Kurulu Üyelerinin katılımını amaçladıklarını ancak hepsinin yurt dışı fuarlarda sektörü temsil etmek için çalışmaları nedeniyle Zeki Özen ve kendisinin bu davette yer aldıklarını ifade etti.
Tüm zamanlarını Derneğe, sektöre, işlerine verdiklerini söyleyen Atasoy, ailelerine de anlayışları için teşekkürü ihmal etmedi.
İSKİD, 14. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Ozan Atasoy; yeni dönemde neler yapmak istediklerini açıkladı.
"Büyük resme baktığımızda İSKİD olarak 2019 senesi ile beraber öncelikle yeni yönetimde geçmiş dönemden başarıyla devam eden henüz tamamlanamamış projelerimizi tamamlamayı hedefliyoruz. 2.sini gerçekleştirdiğimiz URGE projesi devam ediyor. Ankara'ya devlet kurumlarına gittiğimizde büyük ilgi gördük. Destekleyeceklerini ifade ettiler. Yenilikçi ve vizyoner projeler ürettik. Geçmiş sene Ekonomi Bakanlığı tarafından ödüllendirildik, örnek gösterilen bir dernek haline geliyoruz. URGE projemiz kapsamında 46 firmamız bundan faydalandı. Yaklaşık 3.600 $ gibi bir meblağ Ekonomi Bakanlığı'ndan hibe olarak teşvik alındı. Bütün faaliyetlerin yüzde 75 ini Bakanlık karşılıyor. Bu 46 firmanın tümü üyemiz de değil. Tasarımcı ve üretici firmaların beraber yürütmesi istenen bir projeydi. 6 üretici firmamız da dahil oldu. BIM konusunda çalışmalar ve danışmanlıklar yapıldı. Bir kısım firmalar bu projeyi tamamladı, bir kısım tamamlamak üzere.
Yalın Üretim Danışmanlığı alındı. Üretimi verimli hale nasıl getirebiliriz, firmalar üretimde verimliliklerini nasıl artırabilir, Yalın Üretim bu amaca hizmet eden üretim metodolojisi. İSKİD olarak URGE projesinde Yalın Üretim danışmanlığı alındı. Gördük ki bu çalışmayı yaptığımızda birim metrekarede birim işçi ile bir birimlik üretim yapıyorsanız, bunu katlayarak aynı üretimi gerçekleştirebileceğimizi kağıt üzerinde gördük. Firmalarımıza bu anlamda katkı sağlamaya çalıştık. Firmalarımız bu danışmanlık hizmetinin yüzde 75'ini yine Ekonomi Bakanlığı üzerinden URGE teşviği kapsamında aldı.
Satış Pazarlama Danışmanlığı hizmetleri yapıldı. Burada bakış açımız üyelerimiz ve sektörün pazar araştırması yapması zor olan coğrafyalar ile ilgili araştırmalar seyahatler yapıldı. Örneğin Avustralya çalışması yapıldı, şu anda üye firmalarımız ihracat yapıyor. Her ürüne farklı bir pazar bulunabiliyor. UrGE komisyonumuz bu anlamda çok değerli çalışmalar yapıyor. Şu anda Ayça Eroğlu bu komisyona başkanlık yapıyor, büyük özveriyle çalışılıyor.
Sektör gelişirse biz gelişiriz, sektör bir yere gelirse biz biryerlere geliriz anlayışı hakim.
15 ayrı komisyonumuz mevcut. Örneğin MİSK Komisyonu. Dört beş sene öncesinde Daikin'in Kartal'da ki eğitim salonlarında Work Shop yaptık. 15-16 konu çıkardık. Her dönemde hepsi yavaş yavaş ortaya çıkıyor.
Bu projelerden biri de "Okullarda havalandırma" konusuydu. Bu konuda hummalı bir çalışma yapılıyor.
İstanbul İl Eğitim Müdürlüğü'ne ziyaret yapıldı. MMO, TTMD ortak liderliğini Misk komisyonu yapıyor. Bilimsel araştırmalar toplanıyor, yanısıra bir okulumuzda testler analizler yapıldı. Bir kılavuz hazırlanıp Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlığı'nın önüne koyup bir standart haline getirip çocuklarımızın eğitim kalitesini artırabilirmiyiz bunun peşindeyiz. Sağlıklı ve verimli bir eğitim için farkındalık oluşturmak istiyoruz. Bu dönemde bu konuyu geliştireceğiz.
Diğer bir konu da Şehir Hastaneleri yanında lokal hastane-polikliniklere yatırım yapılıyor. Hijyen ile ilgili bir standardımızın olmadığını ülkemizde bir müteahhitlik standardının olmadığı gibi söylemek durumundayız, üzülerek. Dünyada görüyoruz bu tip konular dernekler, vakıflar üzerinden yürütülüyor. Sağlık Yapılarında İklimlendirme konusunda iki senedir katılımı yüksek bir çalışma grubu kurduk. Otomasyon, havalandırma,filtreler,klima santralleri gibi ayrı çalışma grupları oluşturuldu. Bu çalışmalara bir önceki dönem başkanımı Taner Yönet çok çaba harcadı. Tamamlanmasını bekliyoruz, yakın zamanda Bakanlığa götürüp standart oluşturmak istiyoruz. Sağlık Yapılarında İklimlendirme çalışmasını Kılavuz Kitap olarak çıkartıp Sağlık Bakanlığı değerli görürse standart olarak çıkartmak niyetindeyiz.
Basın Yayın komisyonumuz da faydalı çalışmalar yapıyor. Farklı bakış açısı ile Derneğimize önemli katkılar sunuyorlar.
Bir çok fuarlarda yurt içi ve dışında yer alıyoruz, bu sene 2019 yılında 4 ayrı fuardayız. Mart ayında yapılacak Climate World Moscow, ISH Frankfurt, Nisan ayında China Refrigeration ve Ekim’de ISK SODEX, İSKİD olarak katılacağımız ve toplantılar organize edeceğimiz fuarlar. ISH Frankfurt Fuarı'nda bu yıl ilk kez bir sunum ile Türkiye İklimlendirme Sektörünü anlatacak ve uluslararası bağlantılarımızla bir araya geleceğimiz resepsiyon organize edeceğiz. Bir süredir uluslararası fuarlarda dikkat çekmeye başlayan sektörümüzü gerçek verilerle anlatma fırsatımız olacak.
Sektörün Endüstri 4.0’a hazırlanması ve dijitalleşme konusunda 2016 yılından beri temelini oluşturduğumuz BİM Süreci için tüm dünya ile eş zamanlı faaliyetler yürütüyoruz. İSKİD'in üyelik yapısının yaklaşık yüzde 70'i kobilerden oluşuyor. Çalışanı 50 kişinin altında olan firmalar. BIM, dijitalleşme konulu bu firmaların mücadelesi kolay olmuyor. Tüm kaynaklar kısıtlı ancak çok hızlı haraket etme imkanı var. Dernek olarak firmalarımızın önünü açabilmeliyiz. Kobilerimizin dünyada zorlaşan rekabet ortamına hazırlanmasını gerekli görüyoruz. Geliştirdiğimiz ve devam eden projelerimiz ile yeni dönemimizde üzerine bir şeyler koyabilirsek kendimizi başarılı hissedeceğiz. Bu çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Sektörümüzün dijitalleşmesine öncülük edecek ve takipçisi olacağız. ISKAV Bünyesinde kurulması planlanan BIM Merkezi, dijitalleşme sürecine hız kazandıracak. Bu safhada siz değerli basınımızın da desteğini isteyeceğiz.
Üniversite-sanayi iş birliği konusunda; İstanbul Teknik Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, İstanbul Ticaret, Ar-El, Yıldız Teknik Üniversitesi, Gebze Yüksek Teknoloji, Ege Üniversitesi ve Türk-Alman Üniversitesi gibi saygın üniversiteler ile protokoller imzalıyoruz. Hüseyin Onbaşıoğlu başkanlığında Üniversite-sanayi iş birliği komisyonumuz bu çalışmaları yürütüyor.
Üç ana başlıkta çalışıyoruz. Üniversitelere sektörümüzün tanıtımı, öğrencilerin fuar ve kongrelerimize ziyaret imkanı sağlanması, son sınıf ve bitirme tezlerini sektör firmalarımız ile iş birliği içinde gerçekleştirmeleri imkanının yaratılması, inovasyon-arge-dijitalleşme-tasarım konularında üniversitelerin sektör firmalarının ihtiyacına çözüm üretebilecek çalışmalar yapması gibi. Basın olarak sizlerden bu konunun üzerine gitmenizi bekliyorum. Üniversitelerimizde bilgi kaynağı var, sektör firmalarımızın da ihtiyacı var. Karışılıklı çalışma ülkemiz için çok faydalı olacaktır. Bu güne kadar bazı çalışmalar yapıldı, geliştireceğiz.
İSKİD şu an itibarı ile 107 üye firmaya ulaşmış durumda. İklimlendirme sektöründe temsil gücü yüksek bir seviyeye geldik. İSKİD olarak 15 farklı komisyonda faaliyetlerimizi yürütüyoruz. İSKİD Yönetimi olarak bizlerin en önemli görevlerinden bir tanesi de bu uyumu koruyarak derneğimizin faaliyetlerinin sürdürülebilir bir şekilde devamını sağlamak olmaktadır. Hem komisyonlarda hem de yönetimde yer almak isteyen bütün üyelerimizin katılımlarına açığız ve hatta teşvik ediyoruz. Bu vesile ile üyelerimizin çalışmaların içerisinde, eğer bugüne kadar yeterince bulunmadılarsa, daha aktif katılım göstermeleri çağrısında bulunmak istiyorum. Derneğimizin kuruluşundan bu yana katkıda bulunan firmalarımıza da buradan ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Onların sayesinde Derneğimiz başarılı şekilde bugünlere geldi, bundan sonra da onların katkıları ile yoluna devam edecektir" dedi.
İSKİD, 14. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Ozan Atasoy, Genel Sekreter Zeki Özen'in katılımı ile gerçekleşen yeni 14. dönemin ilk Basın Toplantısı, soru cevaplar bölümünden sonra sona erdi.
Biz de, enerjivetesisat.com haber portalı ve İSKİD Basın Yayın Komisyonu Üyesi olarak Derneğimize yeni çalışma döneminde başarılar diliyoruz.