TMMOB Makina Mühendisleri Odası adına Konya Şubesi yürütücülüğünde, 22–23 Ekim 2011 tarihlerinde altıncısı düzenlenen Makina Tasarım ve İmalat Teknolojileri Kongresi, şube yeni hizmet binası salonlarında gerçekleştirilmiştir. 17 kurum ve kuruluş tarafından desteklenen kongre boyunca iki ayrı salonda ve toplam 10 oturumda 38 adet bildiri sunulmuş; ayrıca açılış oturumu, bir panel ve üç atölye çalışması gerçekleştirilmiştir. Kongreyi 247 adedi kayıtlı delege olmak üzere 500’ye yakın mühendis, teknik eleman ve üniversite öğrencisi izlemiştir.
Kongre 2009`da belirlenen “Gelecek İçin Fasona Değil Teknolojiye” ana temasının devamı niteliğinde, “Toplumsal Refah İçin Teknoloji” başlığı altında, “Küreselleşme ve AB sürecindeki Makina İmalat Sanayinin ekonomik, toplumsal, teknik ve teknolojik faktörlerini irdelemek, yaşanan sorunları ve olası çözüm önerilerinin ortaya konulduğu bir tartışma ortamı oluşturmak” hedefine odaklanmıştır.
Öneriler
- Sorunların kapsamlı çözümü için her şeyden önce dışa bağımlı, küresel sermaye güdümlü politikalar reddedilmeli, sanayinin fason yapısı değiştirilmeli, yatırımlar artırılmalı, özelleştirmeler durdurulmalı, ithalat politikaları gözden geçirilmeli, yerli yatırımcı özendirilmeli ve korunmalı, katma değeri yüksek ileri teknoloji isteyen alanlarda yapılacak yatırımlar desteklenmeli, devletin ekonomideki yönlendirici olmalı, planlama yönelimi benimsenmelidir.
- Ülkemiz başka ülkelerin teknoloji pazarı olmamalı ve tüm sanayi sektörlerinde var oluş ve teknoloji üretiminin, projelendirme, mühendislik tasarımı, Ar-Ge ve yerli üretimde yetkinleşmekten geçtiği benimsenmelidir. Kongrenin ana teması olan “toplumsal refah için teknoloji” yaklaşımının temellerinin oturtulması açısından günümüzde “teknolojiyi yalnızca kullanan değil teknoloji üreten bir toplum olma” hedefine ulaşılması bir politika olarak benimsenmelidir.
- Sektör özel teşvikler, krediler ve Ar-Ge teknoloji platformu destekleri getirilmesi yoluyla güçlendirmeli, yurt dışındaki rekabet gücü artırılmalıdır.
- Uygulamada alana dönük 42 değişik destek programı kaynaklarının anlaşılmasında ve kullanımında bilgi eksiklikleri olduğu gözetilerek MMO ve benzeri meslek odaları kurumsal kimlikleri ile bu eksiği giderici sorumluluklar üstlenmelidir.
- Özgün ürün yaratabilmek hedeflerin başında yer almalıdır. Sektör teknoloji düzeyini yükselten bir aşamadan geçmek ve ihracatını buna göre yapılandırmak zorundadır. Yüksek katma değerli ürün için stratejik bir hamle gereklidir.
- İç piyasada yerli malı ürünlerin oranını artırmak öncelikle hedeflenmelidir.
- Yeni pazarlara yönelip, ürün ve firmaların tanıtımı ile ihracat alanlarını genişletmek için var olanları geliştirilmeli, yeni teşvik modelleri yaratılmalıdır.
- Sektöre yönelik kümeleşmeler teşvik edilmelidir.
- Teknoloji odaklı, eğitim yetkinliği kazanmış bir yapılaşmanın gereği olarak üniversitelerdeki öğretim programları Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarını destekleyecek nitelikte olmalıdır.
- Küresel rekabet için Ar-Ge ve inovasyon yeteneği artırılmalı ve Ar-Ge harcamaları oranı yükseltilmeli; bu çerçevede sektör Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarını hızlandırmalı, daha çok proje üretebilmeli; Ar-Ge payının % 1,0 –1,2’ye çıkartılması sağlanmalıdır.
- Sektörün özel makinalara (öncelikli makina imalat alt sektörleri olarak; soğutma, klima ve havalandırma cihazları ve yük kaldırma, taşıma ve nakletme makineleri, iş, inşaat ve madencilik makinalarına) yönelik Ar-Ge çalışmaları ve ihracat içinde yüksek katma değerli ürünlerin payı artırılmalıdır.
TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERI ODASI