Kimi zaman klimacılar kimi zaman ısıtma-soğutmacılar diye adlandırılan İklimlendirme Sektörü, binlerce mensubunu tek çatı altında toplayarak, başlı başlına büyük bir sektör olarak ticaret ve sanayinin içinde yerini aldı.TOBB İklimlendirme Meclisi ve İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Poyraz, İklimlendirme Sektörü’nün, İhracatçılar Birliği, Meclisi, dernekleri ve vakfı ile örgütlenme yapısını tamamlamış büyük bir sektör olduğunu ifade etti. Sektör mensuplarının artık birlik ve beraberlik içinde, İklimlendirme çatısı altında faaliyetlerini sürdürdüğünü belirten Poyraz, sektörün azimle tüm sorunların üstesinden geldiğini kaydetti.
Poyraz sözlerine şöyle devam etti, “ İklimlendirme sektörü ürün ve hizmet yelpazesi açısından oldukça geniş bir sektör. Isıtma, soğutma, havalandırma, tesisat ve ekipmanları, klima sistem ve ekipmanlarını kapsayan büyük bir aileyiz. Böylesine geniş bir yelpaze içinde sorunlarımız ve çözüm önerilerimizi, taleplerimizi, hedeflerimizi ifade edebilmek, kendimizi anlatabilmek için tek bir ses olmamız gerekiyordu. Bu nedenle ivedi bir şekilde örgütlenme yapımızı tamamlayıp, olması gerektiği gibi İklimlendirme Sektörü çatısı altında toplandık. En önemli eksiklerimizden biri olan İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği’mizi de kurarak ihracat yapımızı güçlendirdik.”
“Dağınık yapımızı toparladık”
Sektör ihracatının geçmişte 6-7 ihracatçı birliği kanalı ile yapıldığını, bu durumun İklimlendirme sektörünün reel durumunun ortaya çıkmasına engel olduğunu ifade eden Poyraz, “ Her ne kadar örgütlü bir sektör olsak da ihracatımız dağınıktı. Sektör mensupları faaliyet alanlarını kapsamayan birlikler üzerinden ihracat yapmak zorunda kalıyordu. Sektörümüz ile ilgili pek çok gelişmeden haberimiz dahi olmuyordu. Bu nedenle İhracatı tek bir elden, birlik ve beraberlik içinde yapan bir sektör olmayı arzu ettik. Tüm bu olumsuzluklar neticesinde ihracatçı birliği altında bir araya gelmek için harekete geçtik. İki yıllık zorlu bir süreç yaşadık. Engellemeler ile karşılaştık. Tüm olumsuz tepkilere ve itirazlara rağmen haklılığımızı ortaya koyarak, Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan’ın da desteğini alarak İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği’ni kurduk. Tüm sektör mensuplarımıza da bana güvendikleri ve destek oldukları için teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Birlik’i yoğun bir çalışma programı beklediğini belirten Poyraz, öncelikle ihracat yapan tüm sektör mensuplarının sene sonuna kadar kayıt yapmalarını sağlayacaklarını, kayıt için her hangi bir mali külfet olmayacağını vurguladı. Yeni dönemle birlikte yurt dışı fuarlara katılıma, alım ve ticaret heyetlerinin oluşturulmasına, tüm duyuruların üyelere doğru ve zamanında ulaşmasına önem vereceklerini söyleyen Poyraz, “ Birlik ve beraberlik içinde fuarlara katılacağız. Daha hızlı ve etkili çalışmalar içine gireceğiz. Mart ayında Rusya Climate World’e ticari heyet düzenleyeceğiz. Yine mart ayında Filipinler Worldex fuarında info standımız olacak. Mayıs ayında ise Sodex fuarı için alım heyeti düzenleyeceğiz. Meksika’daki AHR Expo fuarı için bir Milli Katılım yapılmasını planlıyoruz. Tüm bunlar daha başlangıç. Sektörümüz Birlik’in kurulması ile ne kadar doğru ve gerekli bir adım atıldığını anladı. Birliğimizin yapacağı her bir faaliyet sektörümüze değer katacak. Daha verimli, katma değeri yüksek, daha fazla yabancı sermaye yatırımı çeken ve değerli bir sektör olacağız. Tüm bu hedefler bir yana, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)’nde artık sektör olarak temsil edileceğiz. Sektörün sorunları tüm platformlarda tek bir ses olarak dile getirilip takip edilecek” dedi.
Hedefler ve Stratejiler belgesini yayınlayan İklimlendirme sektörünün, İklimlendirme Sanayi İhracatçılar Birliği’nin desteği ile 2023 yılında 25 milyar dolar ihracat hedefini tutturacağını da vurgulayan Poyraz, ihracatı ithalatından daha fazla olan bir sektör olacaklarını sözlerine ekledi.