Kış mevsiminin etkisini göstermeye başladığı bu günlerde, kombiler daha fazla çalışmaya başladı. Daikin uzmanları, oda termostatı kullanımı, doğru oda sıcaklığı ayarı, kombi periyodik bakımlarının yaptırılması gibi uygulamalarla kombileri doğru kullanarak yüzde 30’a varan tasarruf elde edilebileceğini söylüyor. Küçük maliyetler karşılığında alınan verimi artırmaya yönelik cihazlar da yüksek faturaların önüne geçmek için tüketiciye yardımcı oluyor.
İLK AŞAMA DOĞRU KOMBİNİN SATIN ALINMASI
Uzmanlar, tasarruflu kombi kullanımı ile ilgili ilk aşamanın satın alma süreci olduğuna dikkat çekiyor. Son teknolojiye sahip enerji verimliliği sunan kombilerin yanı sıra konforu da artıracak ürünler tercih edilmesi öneriliyor. Daikin uzmanları A enerji sınıfına ait, uzaktan kontrol imkanı da sunan kombi modelleri ile müşterilerin ihtiyaçlarına çözüm sunulabildiğini belirtiyor. Örneğin Daikin’in NDJ ve NDJ Smart kombileri; ihtiyaca göre brülör gücünün ayarlanması sayesinde, cihazın DUR/KALK çalışması engelleniyor. Böylelikle ısıtma konforu artırılıyor, sistem kayıpları minimize ediliyor ve aynı zamanda, ateşleme esnasında ilave oluşabilecek zararlı madde emisyonları etkisizleştiriliyor. Ayrıca, daha uygun fiyatlı olması nedeniyle ikinci el kombileri tercih etmenin doğru olmadığına dikkat çeken uzmanlar, ikinci el kombilerin toplama veya orijinal olmayan parçalar barındırması nedeniyle kullanıcıya kısa sürede büyük sorunlar yaşatabileceği, bu sorunların tüketicileri maddi anlamda zor durumda bırakacağı konusunda uyarıyor.
RADYATÖRLERİN ÖNÜNÜ AÇIK BIRAKIN
Daikin uzmanları, kullanıcıların iç ortamlarda uygulayacağı bazı yöntemlerin kombide tasarruf edilmesi açısından önemli olduğuna dikkat çekiyor. Panel radyatörlerle mobilyalar arasında en az 25 cm boşluk bırakılması gerektiğini söyleyen uzmanlar, radyatörler üzerinde çamaşır kurutulması, önlerinin kalın perdelerle kapatılması gibi adımlardan uzak durulması gerektiğini söylüyor.
YETKİSİZ SERVİSLERE BAKIM YAPTIRMAK DEMEK EK MASRAF DEMEK
Kombi bakımı, cihazın verimliliği ve enerji tüketimi noktasında önem arz eden bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Uzmanlar tarafından gerçekleştirilen kombi bakımı sırasında öncelikle gaz ve hava karışım oranları kontrol ediliyor, gaz tüketim sorunları çözülüyor. Bunun yanı sıra fan fonksiyonlarının kontrolü ve temizliği de gerçekleştiriliyor. Yapılan ayarlar ile elektrik ve gaz sarfiyatı azaltılıyor ve enerji tasarrufu sağlanıyor, bu nedenle cihazların yıllık bakımlarının aksatılmaması gerekiyor. Uzmanlar, kombi bakımlarında ‘ucuz olsun’ düşüncesiyle yetkisiz servislerden hizmet almanın, kullanıcıya ilerleyen dönemlerde daha büyük masraflar çıkarabileceği konusunda uyarıyor.
HASSAS CİHAZLARLA YÜZDE 7’YE KADAR TASARRUF
Uzmanlara göre oda termostatı, dış hava duyargası gibi hassas kontrol cihazlarının kullanımı da verimliliği artırıyor. Bu cihazların kombilere entegrasyonu sayesinde, ideal sıcaklığın üzerine çıkılmasının ve fazla enerji tüketiminin önüne geçiliyor. Her 1 derece düşük oda sıcaklığı faturada yüzde 7’ye kadar tasarruf sağlayabiliyor.
KOMBİLER GECE VEYA EVDE OLUNMADIĞINDA KAPATILMALI MI?
Kalorifer konumu aktifken, cihazı gece veya evde olunmadığı zamanlarda kapatmak kombinin tekrar aktif hale getirileceği zamana kadar evin soğumasına neden oluyor. Gece veya evde olunmadığı süre zarfında kombinin kalorifer sıcaklık ayarının 35˚C ile 40˚C arasında ayarlanması, evin sıcaklığının korunmasını sağlıyor ve bu nedenle de uzmanlar tarafından tasarruf için bu yöntem öneriliyor.
Ayrıca Daikin kombilerde; pompa anti blokaj, 3 yollu vana anti blokaj ve don koruma sistemleri bulunduğunu belirten uzmanlar; pompa anti blokaj sistemi ve 3 yollu vana anti blokaj sistemlerinin düzgün çalışması için, eğer uzun süre evde olunmayacaksa kombinin enerji beslemesinin kapatılmaması gerektiğini; kapatmak zorunda olunan bir durum olduğundaysa kombinin suyunun boşaltılması gerektiğini söylüyor. Don koruma sistemi için ise, eğer kış aylarında uzun süre evde olunmayacaksa kombinin enerji beslemesini ve kombinin gaz vanasını kapatmamak gerektiğini; eğer kapatmak gereken bir durum olursa, kombinin ve tesisatın suyunu boşaltmak gerektiğini belirtiyor.
SU BASINCINA DİKKAT EDİN
Kombide veya tesisatta su kaçağı olması durumunda kombiye su doldururken su basıncının 1.5 bardan fazla basılmaması gerekiyor. Bu orandan daha fazlası, kombi devreye girdiğinde suyun daha fazla genleşmesine neden oluyor. Bu durum genleşme tankının diyaframına zarar verebiliyor ve emniyet ventilinden gereksiz su boşaltmasına neden oluyor. Kombiye su doldururken su basıncının 1.0 bardan az olması da, kombi devreye girdiğinde eşanjörde aşırı ısınmaya veya tesisatta hava kabarcıklarına neden olabiliyor. Tesisatta hava kabarcıklarının oluşması pompa pervanelerinin kırılmasına neden oluyor, bu nedenle kombide su basıncını da takipte tutmak gerekiyor.