Gücünü sürdürülebilir enerji kaynakları güneş ve rüzgârdan alan Galata Wind, 2023 yılın ilk çeyrek finansal raporunda yüzde 4 artışla 268 milyon TL FAVÖK açıkladı. Operasyonel başarılarının finansal sonuçlara yansımasıyla FAVÖK marjını yüzde 79 seviyesinde tutmayı başaran şirket net nakit pozisyonda dönemi kapattı.
Enerji üretiminde sadece sürdürülebilir kaynakları kullanan Galata Wind, 2023’ün ilk çeyreğinde esas faaliyet kârını, bir önceki yıla göre yüzde 9 artırarak 286 milyon TL seviyesine yükseltti ve satış gelirlerinde 337 milyon TL ciro açıkladı. Sürdürülebilir bir gelecek için temiz enerji üretimine odaklanan Galata Wind’in 2023 yılın ilk çeyreğinde RES üretimi 175.893,9 MWh’ye ve GES üretimi de 9.121,5 MWh’ye ulaştı. Operasyonel başarılarının finansal sonuçlara yansımasıyla 2023 yılın ilk çeyrek FAVÖK marjını yüzde 79 seviyesinde tutmayı başaran Galata Wind net nakit pozisyonu elde etti.
Galata Wind CEO’su Burak Kuyan: ‘Gezegenimizin sürdürülebilirliği için daha fazla temiz enerji’
Şirketin finansal sonuçlarını değerlendiren Galata Wind CEO’su Burak Kuyan, “Büyüme stratejimiz doğrultusunda, yurt içi ve yurt dışında satın alma olanaklarını yakından takip ediyoruz. Bu yaklaşımımızın bir sonucu olarak Muğla’da Alapınar Rüzgâr Elektrik Santrali’ni geçtiğimiz yıl Eylül ayında devraldık. Bu önemli adımın yanı sıra Taşpınar Hibrit GES projemizi, 2023’ün ilk yarısında 17 MW ile kısmen faaliyete almayı hedefliyoruz. Ayrıca hâlihazırdaki santrallerimizde de kapasite artışına odaklanarak ülkemize sunduğumuz temiz enerji miktarını daha da yukarı taşımak istiyoruz. Bu doğrultuda Taşpınar RES için yaptığımız 13 MW’lık ve Mersin RES için yaptığımız 39 MW’lık kapasite artış başvurularımız EPDK tarafından onaylandı. Biliyoruz ki; gezegenimizin sürdürülebilirliği için çok daha fazla temiz enerjiye ihtiyacımız var. Galata Wind olarak biz de bunun için çalışıyoruz. Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakacağız” dedi.
Galata Wind’in bugüne kadar izlediği büyüme stratejisini önümüzdeki dönemde de sürdüreceğini vurgulayan Burak Kuyan, sözlerine şöyle devam etti: “Yatırımlarımızın, 2023-2024 yıllarında daha da ivme kazanmasını planlıyoruz. Önümüzdeki dönemde satın alımlar yoluyla büyürken bakışlarımızı yurt dışına çevirdik. Özellikle Avrupa’daki ülkelere odaklandığımızı belirtmek isterim. Burada inşaata hazır projeler veya sıfırdan geliştirilecek olan rüzgâr ve güneş projeleri ile ilgileniyoruz.”
2023 yatırım hedefi 2 milyar TL
Galata Wind 2022 Faaliyet Raporu’nda yer verilen 2023 beklentileri arasında, şirketin yıl sonuna kadar 800 bin ila 815 bin MWh arasında elektrik üretimi gerçekleştirmeyi hedeflediği görülüyor. Rapor aynı zamanda, şirketin depolamalı elektrik santralleri kurulmasına ilişkin vizyonu doğrultusunda, 2022 yılında yaptığı 10 adet rüzgâr ve 1 adet güneş enerjisi santrali başvurularının, 11 farklı ilde toplam 550 MW kurulu güce denk geldiğini ortaya koyuyor. Uzun vadeli hedefleri bulunan Galata Wind’in 2023 yılında planladığı yatırım miktarının ise 1,8 ile 2 milyar TL arasında olması bekleniyor.