Dünyanın en büyük Uluslararası Güneşle Isıtma ve Soğutma Konferansı SHC 2015, GÜNDER’in girişimleri ile alanında 230’u aşkın uzman, politika yapıcı, araştırmacı ve sanayi temsilcisinin katılımı ile WOW Istanbul Convention Center’da yapıldı.
Güneşle ısıtma ve soğutma, güneşle bölgesel ısıtma ve soğutma, güneşle proses ısısı üretimi ve ısı depolama, binaların güneşle enerji verimli renovasyonu ve bütünleşik güneş enerjisi sistemleri, sürdürülebilir gelecekte güneş enerjisinin rolü gibi çeşitli konuların ele alındığı Konferans 4 Aralık’ta tamamlandı.
Güneşle ısıtma ve soğutma teknolojileri konusunda dünya genelinde tüm paydaşların katıldığı bir platform oluşturmak amacıyla düzenlenen Uluslararası Güneşle Isıtma ve Soğutma Konferansı ve Sergisi’nin (SHC) dördüncüsü GÜNDER'in, girişimleri ile 2 – 4 Aralık’ta WOW İstanbul Convention Center’de yapıldı.
7 kıtadan, 37 ülkeden 230’u aşkın katılımcı ile gerçekleşen SHC 2015 Istanbul Konferansı, bugüne kadar en geniş ülke katılımıyla da bir ilke imza attı. 95 bildirinin sözel, 85 bildirinin de poster olarak sunulduğu SHC 2015 İstanbul Konferansının Bilim Kurulu Başkanlığını Harran Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve aynı zamanda GÜNDER Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bülent Yeşilata yürüttü.
Açılış konuşmalarını, SHC 2015 Konferans Başkanı Daniel Mugnier, SHC 2015 Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bülent Yeşilata, IEA SHC Başkanı Ken Guthrie, ESTIF Başkanı Robin Welling, GÜNDER Başkanı Dr. Kemal Gani Bayraktar ve YEGM Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Usta’nın yaptığı Konferans’ta, sanayiciden, araştırmacıya sektörün tüm paydaşları yeni fikirler, yeni kavramlar ve yeni teknolojileri yeni bulgular üzerinden tartıştı.
“Türkiye’nin önemi büyük”
Konferans sonrasında değerlendirmelerde bulunan IEA SHC Başkanı Ken Guthrie ‘Konferansın Türkiye’de düzenlenmesinin önemi büyük, çünkü Türkiye hali hazırda güneş ısıl teknolojilerinin kullanımında Avrupa’da lider, güneş kollektörü üretiminde ise Çin’den sonra dünyada ikinci sırada. Türkiye’nin bu konumuna yakışır, çok başarılı bir konferans gerçekleşmiş oldu. Konferansın öne çıkan iki çarpıcı yanından biri; katılımcı ülke sayısının SHC konferansları kapsamında ilk defa 37’ye ulaşmış olması. Diğer nokta ise; sunulan bildirilerin bilimsel kalitesinin önceki SHC konferanslarına kıyasla oldukça yüksek olması’ dedi.
“Türkiye ‘güneş bandı’nda olmanın avantajını kullanmalı”
Konferansın ev sahipliğini üstlenen GÜNDER Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Kemal Gani Bayraktar ‘Binalarda ve endüstride ısıtma ve soğutma amaçlı tüketilen enerji; sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada toplam enerji tüketiminin üçte birini aşan bir paya sahip. Başta doğal gaz olmak üzere petrol kökenli yakıt ile tüketilen bu seviyedeki büyük enerjinin güneşten karşılanması konusuna yönelik çok sayıda yenilikçi uygulamanın SHC 2015 İstanbul Konferansında sunulması bu açıdan memnuniyet verici. Türkiye’nin coğrafi olarak ‘güneş bandı’ olarak isimlendirilen bir bölgede yer alma avantajını kullanarak güneş enerjisiyle bina ısıtma ve soğutma teknolojileri yanında endüstriyel sıcak su ve buhar üretiminde de öncülük yapma şansı oldukça yüksek’ açıklamasında bulundu.
SHC 2015 İstanbul Konferansının Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bülent Yeşilata ise aşağıdaki değerlendirmelerde bulundu:
‘Konferansların görünen yüzü etkinliğin gerçekleştiği anlardır ve başarıyı bu süreçte sergileyebilmek kuşkusuz çok önemlidir. Sunulan bildirilerin bilimsel kalitesinin ve endüstriyel uygulanabilirlik seviyelerinin yüksekliği, konferansın görünür yüzünü başarılı kılan unsurlardan biri olmuştur. Ancak göz ardı edilmemesi gereken bir husus; perde arkasında uzun ve yoğun bir değerlendirme sürecinin yaşanmasıdır. Yaklaşık bir yıl önce gönderilmeye başlayan bildiri başvurularının değerlendirme süreçleri titizlikle gerçekleştirilmiştir. Her bir bildiri üç bağımsız hakem değerlendirilmesi ile uygun bulunduktan sonra konferans programına alınmıştır. Bu doğrultuda ortaya çıkan kalite herkesi memnun etmiştir. Konferans süresince büyük ölçekli ısıtma ve soğutma amaçlı güneş kollektör dizileri ile ısıl depolama sistemlerine yönelik çalışmalar geniş ilgi uyandırmıştır. Benzer şekilde endüstriyel sıcak su ve buhar temini amaçlı yenilikçi güneş ısıl sistemleri de yoğun tartışılmıştır. Söz konusu bu teknolojilerin gelecek yıllarda Türkiye’nin gündemi açısından da çok önemli olduğu açıktır.’
GÜNDER hakkında (www.gunder.org.tr)
1991 yılında kurulan Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu – Türkiye Bölümü (GÜNDER), Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu’nun (International Solar Energy Society – ISES) Türkiye Bölümü olarak, 3335 sayılı Uluslararası niteliklerdeki teşekküllerin kurulması hakkındaki Kanunun 1. Maddesine göre, Bakanlar Kurulunun 10 Şubat 1992 tarih ve 92/2752 sayılı kararı ile temsile yetkilendirilmiştir. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) ve Görev Birimleri’nde (IEA-SHC ve IEA-PVPS) Türkiye Cumhuriyetini temsil etmek üzere de atanmış olan GÜNDER, üyesi olduğu TOBB İklimlendirme Meclisi, Avrupa Fotovoltaik Sanayi Birliği (SolarPower Europe), Avrupa Güneş Isıl Sanayi Federasyonu (ESTIF) ve Küresel Güneş Konseyi (Global Solar Council) örgütleri ile de uyumlu işbirliği içinde çalışırken; hem toplumun tüm kesimlerini etkin bir şekilde bilinçlendirmek ve güneş enerjisinden yararlanılmasını yaygınlaştırmak, hem de sektörün sağlıklı gelişimi için oto kontrol mekanizmalarını da kurgulayarak üretimden uygulamaya tüm süreçlerde haksız rekabeti önleyici, kaliteyi artırıcı, güneş enerjisi sanayinin gelişiminde rol oynamak için bütünleşik çalışmalar tasarlamakta, güneş enerjisi sanayimizin tüm taraflarının eşgüdümünde uygulamaya geçirmektedir.
GÜNDER; Türkiye’de güneş enerjisi sistemlerinin üretimi ve uygulamalarının yaygınlaştırılması yönünde çalışmalar yapmaktadır. Sektörel gelişim ve bilgilendirme toplantıları, çeşitli sempozyum, çalıştay, kongre ve benzeri faaliyetleri düzenleyerek ya da başka kuruluşlar tarafından düzenlenen faaliyetlere katılarak veya katkıda bulunarak, güneş enerjisi ile ilgili farkındalığın artması ve bu konudaki çabaların etkili hale gelmesini ve mevzuat gelişimine katkıları ile de sektörün sağlıklı büyümesini sağlamaya çalışmaktadır.
Temsil ettiği tüm değer zinciri ile güneş enerjisinin sesi GÜNDER; günümüzde, kamu kurum ve kuruluşlarından konuyla ilgili personeller, konu ile ilgili akademisyenler, güneş enerjisi ile ilişkili alanlarda üretim ve ticaret yapan sanayicilerden müteşekkil üyeleri, düşük karbon ekonomisine katkıları ve yüksek büyümede kaldıraç fonksiyonları ile önemli sivil toplum kuruluşudur.
IEA SHC hakkında (www.iea-shc.org)
Uluslararası Enerji Ajansı’nın Güneş Enerjisi Isıtma ve Soğutma Programı (IEA SHC) 1977’de kuruldu. Hedefleri arasında güneş enerjisiyle ısıtma ve soğutma ile ilgili ortak araştırma, geliştirme, sunum ve bilgi alışverişi bulunmaktadır. IEA SHC üyeleri arasında 20 ülke ve 5 uluslararası organizasyon bulunuyor. Ajans programının önemli bir parçasını ithal petrole olan bağımlılığı azaltmak, uzun vadede enerji güvenliği sağlamak ve sera gazı salımını azaltmak amaçlarıyla yeni enerji teknolojilerinin ortaklaşa araştırılması, geliştirilmesi ve sunulması oluşturuyor.
ESTIF hakkında (www.estif.org)
Avrupa Güneş Isıl Sanayi Federasyonu (ESTIF), termal güneş enerjisi sanayinin Avrupa’daki sesi olarak, Avrupa’da etkin olarak yenilenebilir ısıtma ve soğutma için termal güneş enerjisi teknolojilerinin kullanılmasını teşvik eder. ESTIF tüm tedarik zincirinin faydasını temsil eder, termal güneş enerjisi endüstrisinde yer alan çevreci tasarım, enerji etiketlemesi ve binaların enerji performansı gibi önemli konularda, yenilenebilir enerji miktarı korunumunu artırmaya yönelik ilkeleri analiz eder ve şekillendirir. Ayrıca endüstriyle ilgili diğer etkinliklerle de ilgilenir.
PSE AG hakkında (www.pse.de)
PSE AG, bilimsel konferanslar düzenleyen, güneş enerjisi ölçüm teknolojileri geliştiren ve güneş enerjisi takip ve karşılaştırmalı değerlendirme anlamında danışma hizmeti sağlayan bir güneş enerjisi şirketidir. PSE tarafından düzenlenen konferanslar, tüm güneş enerjisi alanını kapsar. PSE, diğer konferans ve çalıştayların yanı sıra SiliconPV Konferansı, nPV Çalıştayı, CPV-11 ve SolarPACES gibi etkinliklerin de organizasyonunu yapmıştır.