5. Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu Mersin’de gerçekleşti.
07 - 08 Ekim 2011 tarihlerinde, TMMOB Makina Mühendisleri Odası Mersin Şubesi "5. GÜNEŞ ENERJİSİ SEMPOZYUMU ve SERGİSİ " yapıldı.
Güneş enerjisinde dünya ve Türkiye’deki gelişmeler, üniversiteler ve sektör derneklerinin çalışmaları, güneş enerjisinden elektrik üretimi, güneş enerjisi ve binalarda enerji verimliliği, güneş enerjisi termal uygulamaları, güneş enerjisi ile soğutma ve diğer uygulamalar ve fotovoltaik paneller konulu oturumlar ile güneş enerjisinde mevzuat, teşvikler ve sorunlar konulu bir panelin düzenleneceği etkinlik çok sayıda ilgili kurum, kuruluş ve üniversite tarafından desteklendi.
Sempozyumun açılış konuşmaları MMO Mersin Şube Yönetim Kurulu Başkanı Naci ÇOLAK, MMO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar, EİE Genel Müdür Yardımcısı Atilla Gürbüz, Mersin Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Şerafettin Aşut, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süha Aydın, Toros Üniversitesi Rektörü Tayyar Şen, Vali Yardımcısı Ahmet Hikmet Şahin tarafından yapıldı.
MMO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber ÇAKAR ise şöyle konuştu:
“Enerji toplumsal yaşamın ve biz makina mühendislerinin ağırlıkla çalıştığı, ülke sanayisinin en temel girdisidir. Enerji dönüşüm sistemleri, yalıtım, enerji performans değerlendirmeleri, enerji verimli ve çevre uyumlu taşıtlar, ısıtma, soğutma, iklimlendirme ve sıhhi tesisatların tasarlanması, uygulanması, atık enerjinin geri kazanımı; kojenerasyon tekniklerinin kullanımı ve bu amaçlara uygun cihaz, ekipman ve sistemlerin tasarımı, imalatı ve kullanımı enerji ile ilgili konulardan bazılarıdır ve doğrudan makina mühendisliği meslek uygulama alanlarına girmektedir. Bu nedenle Makina Mühendisleri Odası olarak enerji ve bağlantılı konularda bir dizi çalışma yürütüyoruz. Bu çalışma dönemimiz içinde, Nisan ayı başında Kocaeli’nde düzenlediğimiz 3. Enerji Verimliliği Kongresi, Mayıs ayında İzmir’de düzenlediğimiz enerji ana temalı 10. Tesisat Kongremiz ve 21 Ekim’de Kayseri’de gerçekleştireceğimiz 6. Yeni ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Sempozyumu ve bugünkü etkinliğimiz, bu alanda ülkemizde yapılan en kapsamlı, en katılımlı ve en nitelikli geleneksel etkinlikler arasında yer almaktadır.
Bugün burada ülkemizdeki en önemli ve elektrik üretimi açısından yadsınmayacak potansiyele sahip güneş enerjisi konusunu tartışacağımız iki günlük bir etkinliği başlatıyoruz. Bu etkinliğin 6094 sayılı “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” sonrasında ve toplu başvurunun hemen öncesinde düzenleniyor olması, bilgilerin paylaşılması ve sorunların, beklentilerin dile getirilmesi açısından bu etkinliği önemli bir platform haline getirmiştir.
Dünyada güneş enerjisine yönelim var
Ülkemiz güneş enerjisini sıcak su amaçlı olarak kullanan önemli ülkelerden birisidir. Güneş enerjisi dünyanın enerji ve iklim değişikliği ile ilgili sorunları için dikkatlerini yönelttiği en önemli kaynaklardan birisidir. Gelişmiş ülkelerde; Japonya’daki Fukishima nükleer santral kazasından sonra güneşten elektrik üretimi, politikalarda öncelikli ve tercih edilen bir kaynak haline gelmiştir.
Güneş enerjisi günümüzde bütün dünyada en kapsamlı Ar-Ge çalışmalarının yapıldığı bir sanayi dalıdır. Bunun sonucunda daha önce konvansiyonel sistemlerle rekabet edemeyen güneşten elektrik üretim maliyetleri, çok hızlı bir şekilde düşmektedir.
Dünya enerji sektörü radikal bir değişimin eşiğindedir. Özellikle fosil kaynaklara sahip olmayan ve enerjide dış bağımlılığı artan sanayileşmiş ülkeler bu değişim sürecinde hem güvenli enerji kaynaklarına yönelmek, hem de yenilenebilir enerji teknolojisini satarak bu yeni dönemde ekonomilerini güçlendirmek istemektedirler.
Gelişmiş ülkelerin hükümetleri ‘temiz enerji ekonomisi’ olarak adlandırdıkları bu sektörü çok ciddi olarak desteklemektedir. Amerika’da Obama yönetimi krizden çıkış için ilk ayırdığı 700 milyar dolarlık kaynak içinde yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğine vereceği destekleri özel olarak belirtirken bu desteklerin istihdamı canlandıracağını da açıklamıştır.
Yeni teknoloji pazarı ve rekabet oluşacak
Görüldüğü üzere gelişmiş ülkeler yenilenebilir enerji konusunu, enerji güvenliğinin yanı sıra, gelecek için önemli bir ekonomik yatırım, istihdam ve teknoloji egemenliği alanı olarak görmektedirler. Bundan sonra dünyanın güçlü ülkeleri bir yandan fosil kaynaklar üzerindeki politik etkinliğini sürdürmeye çalışırken diğer yandan yeni teknoloji pazarındaki paylarını artırmak üzere de rekabet edecektir.
Güneş enerjisinin kullanımı yerli üretim ile teşvik edilmeli
Ülkemizde de yerli güneş enerjisi endüstrisinin (pv/odaklayıcı sistem) gelişimini desteklemek üzere 6094 sayılı Kanun Değişikliği ile getirilen yerli üretime ilave teşvikler konusu özellikle güneş enerjisi sektörünün yeni gelişmeye başlaması itibarıyla önemli bir husustur. Türkiye yenilenebilir enerji potansiyelini değerlendirirken, ithal teknoloji ve ekipman için önemli bir paranın yurtdışına akması önlenebilecektir.
Yenilenebilir elektrik üretiminin yaygınlaştırılmasında teşvikli tarife uygulamasının yanı sıra yenilenebilir enerji konusunda bilincin artırılması, şebekeye girişi sınırlama, idari türde vb engellerin kaldırılması da (lisans ve izinlerde işlemlerin kolaylaştırılması veya sadeleştirilmesi, basit ve kolay anlaşılabilir prosedürlerin oluşturulması vb.) bu enerjilerin kullanımının yaygınlaştırılmasında önemli faktörlerdir.
Güneş enerjisinden elektrik üretiminde çevre ve tarıma dikkat!
Diğer taraftan güneşten elektrik enerji sistemleri çok fazla alana ihtiyaç duymaktadır. Bugün için güneş santrallerinin tarım arazilerinin üzerinde baskı oluşturması çok muhtemeldir. Bu konuda yeterli önlemin alınmadığını düşünüyoruz. Özel sektör yatırım yapsa da devletin düzenleyici uygulamaları ve denetleyici rolü önemlidir. Son günlerde HES’lerin inşasında, ilgiyi yörede yaşayan bölge halkının haklarına ve yaşam alanları ve doğal çevreyi suiistimal eden, tarımsal alanları yok eden girişimlerin yarattığı problemlerin bu alanda da yaşanmaması için santral kurulabilecek alanlar önceden belirlenerek bağlantı noktaları ile birlikte duyurulması ve doğru stratejilerin belirlenmesi çok önemlidir.
Yenilenebilir enerji kaynakları değerlendirilmeli
Türkiye yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları açısından birçok güçlü yöne sahip bir ülkedir. Güneş enerjisi ile birlikte su, rüzgâr, jeotermal, hidro elektrik ve linyit kaynaklarımızdan elde edilebilecek kurulu güç olanaklarının iyi değerlendirilmesi ile ülkemizin % 74’ler seviyesine ulaşan enerjide dışa bağımlılığını ciddi ölçülerde azaltması söz konusu olabilecektir.
EİE tarafından yapılan çalışmalarda, teknik kapasitesi 405 milyar kWh, ekonomik potansiyeli 380 milyar kWh olarak tahmin edilen, güneşe dayalı elektrik üretim kapasitesi bütünüyle değerlendirilmeyi beklemektedir.
Türkiye başka ülkelerin teknoloji pazarı olmamalı
Güneşe dayalı elektrik üretiminde son yıllarda kaydedilen çok hızlı gelişmelerin, yatırım maliyetlerinde ciddi düşüşleri gündeme getirmesi Türkiye açısından değerlendirilmesi gereken bir husustur.
Bugün tarihte güneş enerjisi ile anılan Mersin’de bu kaynağın ülkemize kazandırabileceklerini ve yöntemlerini konuşurken Türkiye’nin başka ülkelerin teknoloji pazarı olmadan, kendi araştırmacısı ve mühendisi ile bu kaynağı nasıl değerlendirebileceğini, hazır bu kaynağın en kısa sürede nasıl değerlendirilmesi gerektiğini de konuşmamız gerekiyor.
Biz Oda olarak; dünyadaki teknolojik gelişmeleri göz önüne alarak, ülkemiz koşullarına uygun bir Yenilebilir Enerji Stratejisi ve Faaliyet Planının ivedilikle hazırlanmasını ve bu plan ve stratejilere uygun desteklerin ivedilikle yaşama geçirilmesini savunuyoruz.
Güneş enerjisi yalnızca elektrik üretimi için düşünülmemeli
Güneş enerjisi kullanımının geliştirilmesi tartışmalarının sadece elektrik açısından ele alınmasını da doğru bulmuyoruz. Türkiye hemen her bölgesinde güneş enerjisinin termal kullanımı için çok önemli potansiyele sahiptir. Bu konuda gelişen yerli teknoloji de olmasına rağmen sadece elektrik üretimine odaklanmak, bu önemli kaynağın göz ardı edilmesine ve yeterince değerlendirilmemesine de yol açmaktadır.
Ayrıca güneş enerjisinden pasif düzenlemelerle yararı maksimize eden mimari pratiklerin yaygınlaştırılması için üniversitelerimize önemli görevler düşmektedir. Güneş enerjisinin bina ısıtmasında ve soğutulmasında ve endüstriyel proseslerde kullanılması ithal enerjinin azaltılması için çok önemlidir.
Doğalgaza bağımlılığı azaltmak ve ucuz enerji mümkün
Türkiye’de de teşvik edildiği takdirde, ısıtma sistemleri desteklenerek ithal doğalgaza olan bağımlılığımızı azaltabilmek mümkündür. Sempozyumumuzun bu konuda yapılması gerekenler için açılımlar geliştirmesini diliyoruz.
Bu noktada ülkemiz yetkililerini dışa bağımlı enerji politikalarından uzaklaşmaya, kamusal planlama ve üretimi esas almaya, yerli kaynak kullanımına öncelik vermeye ve zam kolaycılığından uzaklaşmaya davet ediyorum.
Enerji antlaşmaları ülke çıkarları lehine düzenlenir, elektrik enerjisi üretiminde ulusal–kamusal kaynaklar ile yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarına ağırlık verilir, enerji verimliliği sağlanır ve ülke ölçeğinde meslek odalarının da içinde yer alacağı bir Master Plan uygulanırsa, emin olalım ki dışa bağımlılık kırılabilecek, elektrik fiyatları düşürülebilecek ve enerji yönetimi başarabilecektir.”
5.GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ SEMPOZYUMU VE SERGİSİ PROGRAMI
7 EKİM 2011
08:00- 09:00 KAYIT
09:00-10:30 Açılış Konuşmaları
10:30-11:30 Güneş Enerjisinde Dünya’da ve Türkiye’de ki Gelişmeler
Şenol TUNÇ, Endüstri Y. Mühendisi, MMO Enerji Çalışma Grubu Danışmanı
11:30-12:30 Sergi Açılışı
12:30-13:30 Öğle Yemeği
1. OTURUM
13:30-15:15 Üniversiteler ve Sektör Derneklerinin Güneş Enerjisi Alanındaki Çalışmaları
Oturum Başkanı Prof.Dr. Yusuf ZEREN
Danışmanlar Kurulu Üyesi
Ulusal Fotovoltaik Teknoloji Platformu (UFTP) Çalışmaları
*Prof.Dr. Sıddık İÇLİ
**Dr. Mete ÇUBUKÇU
*Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü, UFTP Yürütme Kurulu Başkanı
** Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü, UFTP Genel Sekreteri
Yoğunlaştırılmış Güneş Enerjisi Teknolojisindeki Gelişmeler
Doç.Dr. Haydar LİVATYALI
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi(MAM) Enerji Enstitüsü- Baş Uzman
Türkiye’de, Güneş Enerjisi Isıl Sistemlerinin Mevcut Pazarı ve Gelişiminin İncelenmesi
*Prof.Dr. Necdet ALTUNTOP
**Arş. Gör. Doğan ERDEMİR
*Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü
GÜNDER, Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü Yönetim Kurulu Başkanı
** Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü
Güneş Enerjisinde Türkiye’nin Seçenekleri ve Politika Tasarımları
Barış SANLI
Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Üyesi (DEK - TMK)
15:15- 15:30 ARA
2. OTURUM
15:30- 17:15 Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi
Oturum Başkanı Şayende YILMAZ
Düzenleme Kurulu Üyesi
Şebekeden Bağımsız 5 KW Gücündeki Fotovoltaik Sistemin Matlab Simulink ile Tasarımı
Arş.Gör. Gökay BAYRAK
Fırat Üniversitesi, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü
Solar Termal Sektörünün Diğer Yenilenebilir Enerji Sektörlerine Göre Avantajları
R. Oğuz ÇAPAN
Hitit Solar Enerji A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı
Bir Yoğunlaştırılmış Güneş Enerjisi Güç Santralinin Ön Tasarımı
*Ali İNCE
**S.Çınar ÇAĞAN
*Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü
**Makina Mühendisi
Bir PV Güç Santralinin Ön Tasarımı
*Ayşe SÖNMEZ
*Gülsüm TURGUT
*Makina Mühendisi
Erdemli İlçesinde Güneş Santralleri Kurulabilecek Yerlerin Kurulum ve İşletme Maliyetlerinin Değerlendirilmesi
*Prof.Dr. Halil KUMBUR
**Yrd.Doç.Dr. Mehmet ZİLE
*Mersin Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü
**Mersin Üniversitesi, Erdemli Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu
17:15- 17:30 ARA
3. OTURUM
17:30- 19:15 Güneş Enerjisi ve Binalarda Enerji Verimliliği
Oturum Başkanı Yaver TETİK
Düzenleme Kurulu Üyesi
Yeşil Evler ve Türkiye’de ki Uygulamaları
*Yrd.Doç.Dr. Afşin GÜNGÖR
*Uğur YILDIRIM
*Niğde Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü
Sıfır Enerji Evi tasarım Esasları ve Örnek Uygulamaları
*Prof.Dr. Mustafa ACAR
**Yrd.Doç.Dr. İbrahim ÜÇGÜL
***Öğr.Gör. Hasan MAZLUM
*Süleyman Demirel Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü
**Süleyman Demirel Üniversitesi, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi
***Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Bucak Hikmet Tolunay Meslek Yüksek Okulu
Güneş Enerjili Damla Sulama Sistemi Arazi Performansının Deneysel Değerlendirilmesi
* Prof.Dr. Bülent YEŞİLATA
* Yusuf IŞIKER
** Ümran ATAY
* Harran Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü
** GAP Toprak Su Kaynakları ve Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Güneş Radyasyonu Tahmininin Sayısal Modellemesi: Niğde İli potansiyeli
*Yrd.Doç.Dr.Afşin GÜNGÖR
*Uğur YILDIRIM
*Niğde Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü
Çift Eksenli Güneş İzleme Sisteminin Tasarımı ve Gerçekleştirilmesi
*Prof.Dr.Aynur ERAY
**Öğrt.Gör.Sermet ERAY
***Mustafa KARAKOYUN
***Süleyman TURNAOĞLU
*Hacettepe Üniversitesi, Yeni ve Temiz Enerji Araştırma ve Uygulama Merkezi
**Hacettepe Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü
***Hacettepe Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü
19:30- 22:30 GALA YEMEĞİ
8 EKİM 2011
4. OTURUM
09:00- 10:30 Güneş Enerjisi Termal Uygulamalar 1
Oturum Başkanı Sadettin ÖZKALENDER
Düzenleme Kurulu Üyesi
Güneş Enerjisi İle Sıcak Su Hazırlama Hesaplarında Pratik Bir Yöntem
*Dr.Veli DOĞAN
*Çetin CAN
*Makina Mühendisi, Vemeks Mühendislik Ltd.Şti.
Tekstil Esaslı Su ve Hava Isıtıcı Güneş Enerjisi Kolektörleri
Prof.Dr. Işık TARAKÇIOĞLU
TEKS-TAR Güneş Enerjileri Isıtma, Soğutma ve Tekstil Ltd. Şti.
Güneş Enerjili Sıcak Su Hazırlama Sistemlerinde Kullanılan Depoların Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği ile İncelenmesi ve İyileştirmelerinin İrdelenmesi
**Prof.Dr. Ali GÜNGÖR
**Araş. Gör. Utku ŞENTÜRK
**Hasan KOÇYİĞİT
**Ege Üniversitesi, Müh. Fak, Makina Mühendisliği Bölümü Termodinamik Anabilim Dalı Başkanı
**Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü
Akdeniz İklimi Koşullarında Güneş Enerjisiyle Sera Isıtma İçin Tasarım Değişkenlerinin Belirlenmesi
Prof.Dr. H.Hüseyin ÖZTÜRK
Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Makineleri Bölümü
10:30 – 10:45 ARA
5. OTURUM
10:45-12:30 Güneş Enerjisi Termal Uygulamalar 2
Oturum Başkanı Güniz GACANER
Düzenleme Kurulu Üyesi
Sıvılı Düzlemsel Güneş Kolektörleri Verim Eğrileri
Yrd.Doç.Dr. Hüseyin GÜNERHAN
Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü
Güneş Enerjisinin Depolanmasında Doğal Zeolitlerin Kullanılabilirliği
*Yrd.Doç.Dr. Öykü BİLGİN
*M. Kürşat DİLMAÇ
*Atatürk Üniversitesi, Oltu Yer Bilimleri Fakültesi, Maden Mühendisliği Bölümü
Değişik Yiyeceklerin Farklı Yöntemlerle Pişirilmesindeki Pişirme Enerjisinin Belirlenmesi ve Seçilen
Örneklerle Bir Güneş Fırınında Sonuçların Değerlendirilmesi
*Prof. Dr. İ. Demir İNAN
**Emire Emel DİLAVER
*Hacettepe Üniversitesi, Fizik Mühendisliği Bölümü, TEMEV Temiz Enerji Vakfı, Hacettepe Güneş Evi
**Hacettepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Temiz Tükenmez Enerjiler Anabilim Dalı
Güneş Enerjili Bir Endüstriyel Kurutma Sisteminin Enerji Analizi
*Prof.Dr.H. Mehmet ŞAHİN
**Prof.Dr. Saim KOÇAK
*Öğretim Gör.Dr.Mustafa AKTAŞ
* Turgay POLAT
*Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi, Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü
**Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü
Aile Tipi Bir Güneşli Kurutucunun Geliştirilmesi
*Yrd.Doç.Dr. Bekir YELMEN
**Dr.M. Tarık ÇAKIR
***Arş.Gör. Furkan DİNÇER
*Aksaray Üniversitesi
**Sağlık Bakanlığı İnşaat ve Onarım Daire Başkanlığı
***Konya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü
12:30 – 13:30 ÖĞLE YEMEĞİ
6 . OTURUM
13:30 – 14:45 Güneş Enerjisi ile Soğutma ve Diğer Uygulamalar
Oturum Başkanı Hakan GÜNGÖR
Yürütme Kurulu Üyesi
Türkiye’nin Güneş Enerjisi Mükemmeliyet Merkezi – GÜNAM
Prof.Dr. Raşit TURAN
ODTÜ – GÜNAM Başkanı
Güneş Enerjisi Kaynaklı Soğutma Sistemleri ve Bu Alandaki Yeni Uygulamalar
*Prof.Dr.Ali GÜNGÖR
**Koray SEVİNÇ
*Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü
Termodinamik Anabilim Dalı Başkanı
**Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü
Mersin Güneş Kenti ve Soğutma Sistemleri
Doç.Dr. Cemil YAMALI
ODTÜ Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü
Güneş Enerjisiyle Termo – Mekanik Dönüşüm İlkesine Göre Çalışan Su Pompalama Uygulamalarının Değerlendirilmesi
*Prof.Dr.H. Hüseyin ÖZTÜRK
*Dr. Ömer EREN
*Metin ÖZSAVRAN
*Melike ARSLAN
*Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Makineleri Bölümü
Güneş Pili Sistemleri İçin Güneş İzleme Mekanizmaları
Prof.Dr. H.Hüseyin ÖZTÜRK
Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Makineleri Bölümü
14:45 -15:00 ARA
7 .OTURUM
15:00 – 16:30 Fotovoltaik Paneller
Oturum Başkanı Okyay PAYLAR
Yürütme Kurulu Üyesi
Ultrasonik Kimyasal Püskürtme tekniği ile Hazırlanan Mg Katkılı ZnO Filmlerinin Üretimi ve İncelenmesi
*Doç.Dr. İdris AKYÜZ
* Banu ERDOĞAN
* Meltem BİLİCİ
* Seher ALTIN
* Utku KARAHAN
* Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Fizik Bölümü
Fotovoltaik Güneş Pili Pencere Materyali Cds Filmlerinin Bazı Fiziksel Özellikleri Üzerine Tavlama Sıcaklığının Etkisi
*Prof.Dr.Ferhunde ATAY
*Doç.Dr.İdris AKYÜZ
*Arş.Gör.Olcay GENÇYILMAZ
*Esenay KAAN
*Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Fizik Bölümü
Fotovoltaik Güneş Pili Uygulanmalarında Kullanılabilecek ZnO :Ir Filmlerinin Üretimi ve Karakterizasyonu
*Prof.Dr.Ferhunde ATAY
*Doç.Dr.İdris AKYÜZ
*Yrd.Doç.Dr.Sema KURTARAN
*Müge SÖYLEYİCİ
*Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Fizik Bölümü
Fotovoltaik Panellerin Verimliliğini Etkileyen Faktörlerin Analiz Edilmesi ve Verim Arttırıcı Yöntemler
*Dr.Bekir YELMEN
**Arş.Gör.Furkan DİNÇER
*Aksaray Üniversitesi
**Konya Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü
İridyum Katkısının ZnS Filmlerinin Fiziksel ve Yüzeysel Özelliklerine Etkisi
*Yrd.Doç.Dr.Salih KÖSE
*Dr.Meryem POLAT
*Gülşah GÜRBÜZ
*Elif NALBANT
*Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
16:30 – 16:45 ARA
16:45 – 19:00 PANEL
Oturum Başkanı Mustafa KARABAĞIR
Düzenleme Kurulu Üyesi
Güneş Enerjisinde Mevzuat, Teşvikler, Destekler ve Sorunlar
*Hulusi KARA
**Atilla GÜRBÜZ
***Prof.Dr. Necdet ALTUNTOP
****Zerin TAÇ ALTUNTAŞOĞLU
*****Prof.Dr. Günnur KOÇER
*Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Enerji Piyasası Dairesi Grup Başkanı (EPDK)
**İnşaat Yüksek Mühendisi/Elektrik İşleri Etüt İdaresi
*** Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü
GÜNDER, Uluslar arası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü Yönetim Kurulu Başkanı
****Elektrik Mühendisi, MMO Enerji Çalışma Grubu Danışmanı
*****Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü Başkanı