GSR Enerji, elektriği olmayan Boğapınarı yaylasına güneşi götürdü…
Türkiye’nin yerli yenilenebilir enerji firmalarının başında gelen GSR Enerji, Eskişehir’de Seyitgazi ilçesinin Çatören Köyü’nde yer alan ve yıllardır elektrik bulunmayan Boğapınarı Yaylası’ndaki çiftlik evine güneş paneli kurdu.
Güneş paneli ile üretilen elektriğin depolanabildiğini söyleyen GSR Enerji Genel Müdürü İsmail İnci de Boğapınarı Yaylası’ndaki çiftlik evine kurdukları sistemi Türkiye genelinde yaygınlaştırmak için çalışmalarının devam ettiğini açıkladı.
Türkiye’nin yüzde 100 yerli yenilenebilir enerji firması GSR Enerji, Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinin Çatören Köyü’ndeki Boğapınarı Yaylası’nda bin küçükbaş hayvanlı çiftlik evine güneş paneli kurdu. Elektrik bulunmayan yaylada oldukça zahmetli ve maliyetli olan jeneratör yardımıyla elektrik enerjisi kullanabildiklerini söyleyen çiftlik evinin sahibi Fethi Ünal, güneş enerjisi sayesinde çok rahatladıklarını belirtti.
GSR Enerji Genel Müdürü İsmail İnci de, şehre 40 kilometre uzaklıkta yer alan ve şebeke elektriği ulaşma ihtimalinin mümkün olmadığı Boğapınarı Yaylası’nda daha önce elektrik enerjisine ulaşmanın tek yolunun jeneratör olduğunu açıkladı.
Artık buzdolabı kullanabiliyorlar
Ancak jeneratör kullanımının hem zahmetli, hem maliyetli, hem de yetersiz bir çözüm olduğunu dile getiren İnci, bu düşünceden yola çıkan Fethi Ünal’ın, GSR Enerji’yle iletişime geçerek önce projelendirme istediğini aktardı. İnci, “Burada 4 kişilik bir aile yaşıyor. Bir çiftlik evi. Bin küçükbaş hayvanları var. Projelendirme için toplamda 750 vatlık 3 panel yerleştirdik. O zamana kadar elektrikle çalışan 5 ampul ve bir adet televizyon kullanıyorlardı, o kadar. Bir de koyun kırpma makinesi var. Buna istinaden gidip projelendirdik. Tamamen şebekesiz ortamda paneli, aküsünü verdik. Fethi Bey baktı, hakikaten oluyor… Satın almaya karar verdi. Biz de tüketecekleri enerjiye göre panel sayısını 6’ya çıkardık. Bu olaydan sonra Fethi Bey’in eşi buzdolabı istemiş ve almışlar. Kendilerine ekstra enerji tasarruflu bir buzdolabı tavsiye ettik. Bu buzdolabının da saatlik tüketimi 30 vat. Yıllık da 272 kilovat. Sistemi kuralı 2 hafta oldu, sorunsuz işliyor. Kurutma makinesi, televizyon, uydu, buzdolabı, koyun kırpma makinesini kullanabiliyorlar, üstelik 24 saat. Bu tarz çalışmalarımız devam ediyor, Türkiye’nin çeşitli illerinde panel kurulumlarımız sürüyor” diye konuştu.
Güneş paneliyle elektrik depolanabiliyor
Bundan böyle elektrik yok gerekçesiyle yaylaya, vadiye çıkmaktan imtina etmeye gerek olmadığını kaydeden İsmail İnci, güneş panellerinde aynı zamanda elektriğin depolanabildiğini, ancak jeneratörde bunun mümkün olmadığını ifade etti. Çiftlik evinin sahibi Fethi Ünal’ın mazot almak için izin sürekli şehre gitmek zorunda kaldığını anlatan İnci, özellikle hayvan besiciliği yapılan yerlerde mutlaka aşılama yapılması ve bu aşıların soğuk ortamda saklanması gerektiğini, bu nedenle elektriğin önemli olduğunu vurguladı.
Jeneratörü 1-2 saat kullanıyorduk, şimdi 24 saat elektriğimiz var
Sistemden çok memnun olduğunu söyleyen çiftlik evinin sahibi Fethi Ünal ise, şunları söyledi: “Jeneratörün çok gürültüsü oluyordu, zaten sadece akşamları çalıştırabiliyorduk. Birkaç lamba ve televizyon için kullanıyorduk. Güneş panelinden sonra gürültüden, mazot parasından kurtulduk ve birtakım elektronik aletler de kullanmaya başladık. Mazotu şehir merkezinden taşıyorduk ve özellikle yazın günde yaklaşık 20,00 TL maliyeti vardı. Jeneratörü kullanırsak elektrik harcıyorduk. Mümkün olduğunca kullanmamaya çalışıyorduk. Kapatınca elektrik bitiyordu. Ama şimdi 24 saat kullanabildiğimiz bir elektriğimiz var. Elektrikli aletimiz yoktu, şimdi buzdolabı aldık, 24 saat çalıştırabiliyoruz. Sistemden çok memnunuz.”