Petrol

PETDER (Petrol Sanayi Derneği) tarafından hazırlanan ve 2012 yılındaki petrol sektörüne ilişkin gelişmeler ile rakamsal verileri içeren “2012 Sektör Raporu” yayımlandı. PETDER, 6 aylık ve yıllık periyotlarla hazırladığı sektör raporları ile gerek üyelerini gerekse kamuoyunu
sektöre ilişkin gelişmeler hakkında bilgilendirmeyi hedefliyor.

Raporda ele alınan ve 2012 yılında sektörün önem verdiği öncelikli konular, kaçak ve kayıt dışı akaryakıtla mücadele ile ulusal marker uygulaması oldu. Raporda, alınan tedbirler neticesinde özellikle “10 numara yağ” adı altında yürütülen sahte akaryakıt satışı faaliyetlerinin önlenmesinde önemli bir mesafe alındığı ve bu alandaki kararlı çalışmaların sürdürüldüğü belirtildi.

Raporda ayrıca, ulusal markerin Petrol Piyasası Kanunu’nda yer alan şekli ile kaçak akaryakıtın tespitinde önemli bir uygulama olmakla birlikte, tek başına bir kriter olarak değerlendirilmesinin birçok sorunu da beraberinde getirdiği ifade edildi.

25,8 Milyon M3 Otomotiv Yakıtı Kullanıldı

PETDER tarafından raporda derlenen verilere göre, 2012 yılı toplam motorin türleri (motorin ve motorin-diğer) tüketimi, 2011 yılına göre %6,1 artarak yaklaşık 18,5 milyon m3 oldu. Toplam benzin tüketimi ise %5,8 oranında azalarak 2,5 milyon m3 düzeyinde gerçekleşti. 2012 yılında toplam otomotiv yakıtları tüketimi, önceki yıla kıyasla %4,1 oranında artarak 25,8 milyon m3 olarak gerçekleşti.

Türk Tüketicisi Uluslararası Piyasalardaki Fiyat Artışlarından, Akdeniz’deki Diğer Ülkelere Göre Daha Az Etkilendi

Raporda Türkiye’deki vergisiz pompa fiyatlarının, EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) tarafından referans piyasalar olarak kabul edilen Akdeniz ülkelerindeki benzin ve motorinin vergisiz fiyatlarından daha düşük olarak seyretmeye devam ettiği belirtildi. Türk tüketicisi benzin, motorin ve özel motorin türlerinde uluslararası piyasalarda yaşanan petrol fiyatlarındaki artışlardan, Akdeniz’deki diğer ülkelere göre daha az etkilendi.

Raporda yer alan verilere göre, 2012 yılında, İstanbul’da standart 95 oktan benzin (vergisiz) Paris’ten ortalama 19 kuruş, motorin ise Atina’dan 24 kuruş daha ucuza satıldı.

Dolaylı Vergiler 50,5 Milyar TL’ye Ulaştı

Raporda, akaryakıt sektörünün oluşturduğu toplam parasal büyüklüğün yükselen petrol fiyatlarının, artan tüketimin ve vergilerin de etkisiyle, 2012 yılında bir önceki yıla kıyasla %10,8 artarak 98,3 milyar TL’ye ulaştığı belirtildi.

Tüketim verileri üzerinden yapılan hesaplamalara göre, petrol sektöründen sağlanan dolaylı vergiler 2012 yılında bir önceki yıla göre %11,5 artarak 50,5 milyar TL olarak gerçekleşti. Böylece 2007 yılından bugüne kadar olan dönemde sektörden sağlanan dolaylı vergi geliri 234 milyar TL’ye ulaşmış oldu.

2012 yılında 2011’e göre sağlanan dolaylı vergi geliri motorinde %16,1 ve LPG’de %4 artarken, benzinde %1,4 oranında azaldı.

PETDER Atık Motor Yağlarının Toplanmasına İlişkin Operasyonlarına Tek Yetkili Kuruluş Olarak Devam Ediyor

2004 yılında yayınlanan “Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği” ile birlikte, motorlu taşıtlarda kullanılan ve atık hale gelen motor yağlarını araç servisleri, akaryakıt istasyonları ve kamuya ait araç bakım istasyonlarından doğru koşullarda lisanslı ve yetkili ekiplerce toplamak üzere “Atık Yağların Yönetimi Projesi”ni başlatan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yetkilendirilmiş tek kuruluş olarak projeyi sürdüren PETDER, 2012 yılında 14.730 seferle 18.545 ton atık motor yağı topladı. Böylece projenin başlangıcından bu yana toplanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca lisanlı işletmelerde ham madde ve enerji olarak geri kazanılan veya bertaraf edilen toplam atık motor yağı miktarı 123.627 tona ulaştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ağaçlandırma seferberliği kapsamında, finansmanı PETDER tarafından karşılanan “1
Varil 1 Ağaç Projesi” ile ise, iki yılda kamu kuruluşlarından toplanan atık motor yağlarına karşılık olarak Ankara ve Afyon’da toplam 40.000 fidan dikildi.

PETDER ANKARA TEMSİLCİLİK OFİSİ AÇILDI

PETDER Ankara Temsilcilik Ofisi 15 Haziran 2013’te Ankara Tepe Prime’da kapılarını açtı. PETDER Ankara Temsilcilik Ofisi, PETDER’in başkent odaklı çalışma ve buluşmalarının daha hızlı ve verimli ilerlemesini sağlayacak.

PETDER Ankara Temsilcilik Ofisi İletişim Bilgileri

Adres: Mustafa Kemal Mah. Dumlupınar Bulvarı, No: 266
Tepe Prime İş Merkezi, C Blok D: 98 Çankaya ANKARA

Telefon: 0312 285 22 86 Faks: 0312 285 22 87

 


SEKTÖR, OTOMASYON DÜZENLEMESİNDEKİ BEKLENTİLERİNİ İLETTİ

EPDK’nın web sitesinde 27/06/2007 tarihli ve 1240 sayılı Petrol Piyasasında Dağıtıcı Lisansı Sahiplerinin Bayi Denetim Sistemine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Kurul Kararında değişiklik yapılmasına ilişkin Kurul Karar taslağı kamuoyuna görüşüne açıldı. PETDER tarafından taslağın incelenmesinin ardından özetle, otomasyon sistemi üzerinden yapılan tespitler ve mutabakatsızlıklarda Savcılık ve ilgili diğer Kamu Kurumları üzerinden doğrudan dağıtıcılarca işlem yapılacak şekilde yükümlülük getirilmesinin hem işleyiş ve hem de
yasal sorumluluklar açısından ciddi sorunlar yaratacak nitelikte olduğu sonucuna varıldı.

Dağıtıcıların tespit ettiği mutabakatsızlıkların muhakkak EPDK tarafından incelenmesi ve soruşturulması; mutabakatsızlığın hukuki işlem gerektirecek bir yapıda olduğunun tespit edilmesi halinde yasal ve adli işlemleri başlatmaya EPDK’nın yetkili olması gerektiği üşünülmektedir.

Görüşler PETDER ve üye şirketleri tarafından EPDK’ya iletildi.

TS 2178 STANDART REVİZYONU ÇALIŞMALARI SONUÇ VERMEDİ

LPG’de kokulandırma konusunu içeren TS 2178 Standart revizyonu çalışmalarından beklenen sonuç alınamadı.

Bilindiği üzere, LPG’de koku testi için objektif, tekrarlanabilir bir metot bulunmamaktadır. Koku testi, kişilerin koku algılama sınırlarına dayanan bir test yöntemi ile yapılmaktadır. Öte yandan kükürt bileşenlerinin, koku testini devamlı yapan kişilerin sağlık durumlarının olumsuz etkilendiği konusunda da uluslararası raporlar bulunmaktadır. TOBB Türkiye LPG Meclisi Teknik Komitesi bünyesinde oluşturulan Kokulandırma Çalışma Grubu TS 2178 Standardı üzerinde bir revizyon çalışması yaparak koku testini rasyonel, tekrarlanabilir bir
metoda bağlamaya yönelik faaliyetlerini, Kasım 2012’den bu yana sürdürmektedir.

Bu çalışma grubunun, “LPG’de kromotograf cihazı ile ölçülen kükürt miktarının 10 ppm’den çok olması durumunda koku deneyi yapılmaması, 10 ppm’den az olması durumunda koku deneyi yapılması, deneye katılan katılımcıların verecekleri ‘geçer’ veya ‘geçmez’ değerlendirmesinin metot olarak benimsenmesi” şeklindeki önerisi, bir temsilci hariç tüm sektör temsilcilerinin olumlu görüşü ile TSE’ye gönderilmiştir.

Kokulandırmada toplam kükürt miktarının 10 ppm olması durumunda koku deneyi yapılmaması hususu, TSE tarafından toplam kükürt miktarının her zaman kokuyu garantilemediği gerekçesi ile kabul edilmemiştir.

Kokulandırma grubunun 18 Haziran 2013 tarihinde TSE ile yaptığı son toplantıda konu tekrar değerlendirilmiş, TS 2178 Standardının “5.3.9 Koku Tayini” maddesi yerine TS EN 589’daki metnin koyulmasına karar verilmiştir. Standardın bu şekilde yayınlanması beklenmektedir.


4. GAS & POWER ENERJİ ZİRVESİ TRABZON’DA GERÇEKLEŞTİ

4. Gas & Power Türkiye Enerji Zirvesi, 6-7 Haziran 2013 tarihlerinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Taner Yıldız ve EPDK Başkanı Sayın Hasan Köktaş’ın da katılımıyla, Trabzon Ticaret Merkezi’nde gerçekleşti.

PETDER Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ahmet Erdem, zirvenin ikinci gününde Türkiye petrol piyasasındaki gelişmelere ve sektörün ileriye yönelik beklentilerine ilişkin bir konuşma gerçekleştirdi.

Petrol Piyasası Kanunu sonrası dönemde sektörün kayıt altına alındığını ve istikrarlı bir büyüme sergilediğini belirten Erdem, 2005 – 2012 döneminde otomotiv yakıtları pazarının %30 büyüdüğünü ifade etti. Sektördeki büyümenin dolaylı vergilerde artış sağladığının da altını çizen Erdem, 2012 yılında sektörün sağladığı dolaylı vergi gelirinin 50 milyar TL’ye çıktığını belirtti.

Konuşmasında otomasyon ve ulusal marker konularına ağırlık veren Erdem, “kayıt dışı, kaçak ve sahte akaryakıt ve yasadışı faaliyetleri önlemek çok önemli ve sektörümüzdeki en ciddi problemdir; ancak bunları çözmeye çalışırken zaten rekabetçi bir ortamda faaliyet gösteren sektörün normal piyasa faaliyetlerinin yürütülmesinin zorlaşmasından kaçınılmalıdır”
dedi. Erdem, ulusal marker ölçümünün kaçak akaryakıt tespitinde tek kriter olmaması ve ölçüm sonuçlarına ilave olarak ek belge ve bilgiler kullanılması gerektiğinin altını çizdi.

Erdem, 2013 yılında petrol sektörünün rekabetçi piyasa koşulları içinde, müşteri beklentilerini karşılayarak, dinamik bir şekilde büyümesini sürdüreceğini söyledi.

TÜRKİYE ÖZEL MOTORİNİ UCUZA TÜKETMEYE DEVAM EDİYOR

Şirketler tüketici talebine paralel olarak özel motorinde ürün portföyünü genişletip, müşterilerinin beklentilerini karşılamayı sürdürüyor. Ürün çeşitliliği artarken tüketiciler bu ürünleri diğer ülkelere göre daha düşük bir fiyata kullanıyor. Ana ürün olarak tanımlanan standart 10 ppm kükürt içeren motorin ile şirketlerin farklılaştırılmış ürün olarak piyasaya sundukları özel katkılı motorin türleri arasındaki pompa fiyatları
kıyaslandığında, Türk tüketicilerinin özel motorin türlerine Akdeniz ülkelerine göre daha az ödedikleri görülüyor.

Özel motorin ile standart motorinin vergisiz pompa fiyatları arasındaki farka göre Türkiye, İtalya’dan litrede 13 kuruş daha ucuz. Türk tüketicileri özel motorin türlerini İtalya, Fransa ve İspanya’dan ortalama litrede 7 kuruş daha ucuza tüketiyor.


VERGİSİZ AKARYAKIT YİNE AVRUPA ORTALAMASININ ALTINDA

Petrol Piyasası Kanunu uyarınca Türkiye ile Akdeniz piyasasında referans olarak alınan dört ülkenin pompa fiyatları vergiden arındırılmış olarak incelendiğinde, İstanbul’da bir depo motorinin (50 litre) vergisiz maliyeti Atina’dakinden 13 TL daha düşük.

Ocak - Mayıs 2013 verileri dikkate alındığında, Akdeniz ülkelerinde motorine vergisiz olarak en yüksek pompa fiyatını Fransa, en ucuzunu ise İspanya ödüyor.

GİB İLE E-FATURA TOPLANTISI DÜZENLENDİ

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) ile e-fatura konusundaki toplantı 27 Haziran 2013 tarihinde Ankara’da gerçekleşti. Toplantıya GİB, PETDER, TABGİS, ADER, AKADER ve PÜİS yetkilileri katıldı. Toplantıda;

..E-fatura uygulamasında ek süre verilmesinin henüz düşünülmediği,..1 Eylül 2013 tarihine kadar başvuruların yapılması gerektiği
ve uygulamanın 31 Aralık 2013’te başlayacağı, ..E-defter uygulamasının 01.01.2015 olarak düzeltileceği görüşüldü.

Toplantıda sektörün genel kısıtları ve uzatım talebi tekrar edildi. Ayrıca, özel entegratör firmaların akreditasyon ve müteselsil sorumlulukları olması gereği yeniden dile getirildi.


AKARYAKIT HARİCİ ÜRÜNLERİN YURT İÇİ VE YURT DIŞI KAYNAKLARDAN TEMİNİNE İLİŞKİN TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI

EPDK tarafından yayınlanan akaryakıt haricinde kalan petrol ürünlerinin yurt içi ve yurt dışı kaynaklardan temininde düzenlenecek uygunluk yazısına ilişkin usul ve esasların belirlendiği Tebliğde değişikliğe gidildi. 29 Haziran 2013 tarih ve 28692 sayılı Resmi Gazete’de yapılan değişiklikle birlikte;
..Akaryakıt harici ürünlerini satın alan servis, distribütör ve nihai kullanıcılara uygunluk yazısı alma yükümlülüğü kaldırıldı.
..Sevkiyat başına 250 kg’ın üzerindeki baz yağ ve solvent ithalatları uygunluk yazısına tabi oldu.
..250 kg’dan az kapasiteli kaplar içinde ithal edilen taşıt yağları, endüstriyel yağlar ve müstahzarlar için uygunluk
yazısı şartı aranmaması hükme bağlandı.
..Üreticiler için düzenlenen kapasite raporu teyit yazısının Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yerine Sanayi Odaları tarafından
verilmesi hükme bağlandı.
..1 Temmuz 2013 olan uygulamanın başlangıç süresi 1 Ocak 2014 tarihine ötelendi.

BİYODİZEL UYGULAMASI İPTAL EDİLDİ

25 Haziran tarihli ve 28688 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan değişiklikle, “Motorin Türlerine İlişkin Düzenleme Tebliği”nde yer alan ve motorine 2014’te %1, 2015’te %2 ve 2016’da ise %3 biyodizel ilave edilmesine ilişkin madde iptal edildi.
Yürürlükte olan biyoetanol uygulanmasında ise herhangi bir değişiklik bulunmuyor.


KAMU SPOTU 387 KEZ GÖRÜNTÜLENDİ

PETDER işbirliği ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından, verimli akaryakıt kullanımı konusunda hazırlanan spot film Haziran 2013 sonu itibariyle 15 ulusal kanalda toplam 387 kez yayınlandı.

“PETDER 2012 Sektör Raporu”na www.petder.org.tr adresinden ulaşılabilir.{jcomments on}

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Anladım!
Decline