Ham petrol fiyatları 2012 yılında rekor kırmaya devam ediyor. Son günlerde küçük gerilemeler yaşansa da 130 doları zorlayan Brent petrol 2012 yılı Mart ayında son yılların en yüksek seviyesindeki seyrini sürdürüyor. Dünya piyasalarındaki bu gelişmeler ve artan petrol fiyatları birçok ülkede de kamuoyu tepkisini oluşturdu. Artan petrol fiyatları Uluslararası enerji ajansının da yakın ilgisi içinde. Geçen yıl yaşanan artışlar sırasında UEA petrol stoklarından satış yapılması yöntemine başvurmuştu. UEA’nın benzer bir uygulamaya başvurabileceği de seçenekler arasında gösteriliyor.
Bu fiyat hareketleri sonucunda dünya piyasalarında benzin, motorin ve ham petrol fiyatlarının son dört aylık gelişimi incelendiğinde, Aralık 2011- Nisan 2012 döneminde; ham petrol fiyatları % 12,8; Akdeniz piyasasında benzin % 29, motorin %4 oranında artmış bulunuyor. Buna karşılık kur etkisi ile birlikte bu artışlar, Türkiye’deki vergisiz pompa fiyatlarına benzinde %24 ve motorinde %6 oranın da artış ile yansıdı.
Price Waterhouse Coopers (PwC) tarafından düzenlenen, toplam ülke tüketiminin yaklaşık %91’ini gerçekleştiren 13 akaryakıt dağıtım şirketinin gönüllülük esası ile veri sağladığı ve diğer şirketlerin verilerinin ise tahminen hesaplandığı Şubat ayı raporu PETDER aracılığıyla yayımlandı.
Rapora göre;
- motorin satışları bir önceki yılın aynı ayına göre % 8,5 arttı,
- benzindeki gerileme % 12,4 ile artarak devam ederken,
- toplam otomotiv yakıtlarında da %3,8 artış gerçekleşti,
- Şubat ayı sonu itibarıyla otogazda % 3,4 daralma yaşandığı görülüyor.
PETDER’in büyük bir özveriyle yürüttüğü ve yüzbin tonun üzerinde atık motor yağını ekonomiye kazandırdığı atık yağların kontrolü yönetmeliğinde
yeniden rafinasyona öncelik vermeyi hedefleyen değişiklik taslağı görüşe açıldı. Taslak metin atık yağların toplanmasından geri kazanımına kadar olan süreci yeniden şekillendiriyor. Ancak önerilen toplama yapısının 10 numara yağ ve kayıt dışı uygulamaları artıracağından endişe ediliyor. PETDER, konu ile ilgili eleştiri ve önerilerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na iletti…
Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği’nde değişiklik yapılmasına dair taslak Yönetmelik 1 Mart 2012 tarihi itibariyle görüşe açıldı. Taslakta yer alan bazı konular sektörde kaygıyla karşılandı. Bazı maddelerin PETDER’in 2004 yılından beri kesintisiz olarak sürdürdüğü Atık Yağların Yönetimi Projesi sayesinde ülkemizde kayıtdışı faaliyetlerin önüne geçilerek çevre ve insan sağlığı açısından önemli faydalarını yok edebilecek unsurlar içerdiği görülüyor. Söz konusu bu maddeler, sektörde 10 numara yağ adı altında yapılacak kaçak ve kayıt dışılıkları artırıcı sonuçlar doğuracağı endişesine yol açtı. Kurgulanan sistemin madeni yağ üreticileri açısından en önemli sorunu üreticilerden, her yıl baz yağ fiyatının %9’u kadar bedelin toplanarak, atık yağ toplama ve rafinasyon işlemlerine sübvansiyon halinde geri ödenmesi olacaktır. Bu uygulamanın sektöre maliyeti yıllık 40 milyon TL olarak öngörülüyor ve atık yağların düzgün toplanma ve geri kazanım süreçlerinin geliştirilmesi açısından da güvence içermiyor. Önerilen yapı toplama sisteminin kontrol ve izlenmesini güçleştireceği için kayıt dışı faaliyetlere ve belge üzerinden haksız ticarete yol açacağı endişelerini ortaya çıkarıyor.
PETDER üyeleri ve katılımcı şirketler 14 Mart 2012’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın koordinasyonunda yapılan toplantıda tüm bu kaygılarını detaylı olarak aktarma fırsatını buldu. Bakanlık’la yapılan toplantıda dile getirmiş olduğu kaygıların önemli bir kabul gördüğünü söylemek mümkün.
Bakanlık, yönetmelik taslağı ile ilgili görüş toplama ve yapılan önerileri değerlendirme çalışmalarını sürdürüyor.
PETDER’e üye şirketler otomasyon sistemini yaklaşık 5400 istasyonunda (PETDER üyesi şirketlerin istasyonların tamamında) tam ve eksiksiz olarak devreye aldı. PETDER, EPDK’ya iki ayrı konudaki görüşlerini içeren yazılar gönderdi. Bunlardan biri otomasyon sistemlerinde oluşan arızalar, arızanın meydana gelişinden itibaren en geç 96 saat içerisinde dağıtıcı lisansı sahibi tarafından giderilmesi gereğini belirten Madde 5 – (8). Bu maddenin Türkiye’nin coğrafi koşulları, uzaklık faktörleri, iklimsel sebepler, yedek parça stokları, servis sağlayıcı şirketin yetersizlikleri vs. gibi hususlar göz önüne alınarak herhangi bir cezai uygulamaya yer vermeyecek şekilde çözümlenmesi talep edildi.
“En Uygun Atık Yağ Yeniden Rafinasyon Teknolojisinin Belirlenmesi Projesi” tamamlanma aşamasına geldi. Proje çalışmaları kapsamında, literatür araştırmasının yanı sıra Yunanistan ve Almanya’ya teknik geziler düzenlenerek gelişmiş teknolojilerle ilgili bilgi toplandı.
Ocak ayında başlatılan ve Nisan 15 itibariyle sonlandırılacak proje ile atık yağların uygun teknolojik yöntemlerle rafinasyonu sağlanarak zararlı etkilerinin azaltılması, vergi kayıplarının önlenmesi hedefleniyor.
PETDER tarafından sürdürülmekte PETDER Atık Yağ Projesi yangın eğitim ve tatbikatı yapıldı. Toplama araçlarının gizli takipleri devam ediyor...